Команда Латушко повідомить МОК імена понад 150 спортсменів і офіційних осіб, пов'язаних з військовими структурами Білорусі

Директор НАУ Павло Латушко відзначив важливість застосування санкцій проти «спортсменів, пов'язаних із силовими структурами», відмови у видачі їм віз до демократичних країн та обмежувальних заходів щодо національних федерацій.

Список з іменами понад 150 спортсменів і чиновників, пов'язаних з військовими структурами режиму Олександра Лукашенка, буде переданий Міжнародному олімпійському комітету (МОК) і міжнародним спортивним федераціям, повідомив заступник голови Об'єднаного перехідного кабінету (ОПК), голова «Народного антикризового управління» (НАУ). ) Павло Латушка, команда якого підготувала цей документ.

У відеокоментарі Латушко, який брав участь у II Європейському конгресі спорту і туризму (Польща), зазначив, що білоруські спортсмени за свою антивоєнну позицію піддаються «подвійній дискримінації»: всередині країни, їх «виключають зі збірних, звільняють, вносять у «чорні списки», садять у в’язницю», а за її межі міжнародні федерації не допускають до змагань.

«Білоруський спортсмен-дисидент залишається беззахисним», - заявив політик. – Він поза системою національного спорту і, як наслідок, поза системою міжнародного спорту. Нерідко при розгляді заявок на участь вільних білоруських спортсменів отримують відмови від міжнародних федерацій, тому що пропозиції вносяться не представниками національних федерацій».

Заступник голови ОПК запропонував перейняти досвід Польщі: за умови нейтрального статусу до змагань повинні бути допущені білоруські спортсмени з «чіткою громадянською антивоєнною позицією», які не фінансуються режимом у Мінську.

За словами Латушко, білоруські спортсмени-дисиденти також можуть бути допущені до міжнародних змагань «прямо, без заявки» від тієї чи іншої національної федерації.

Він відзначив важливість застосування санкцій проти «спортсменів-пропагандистів і спортсменів, пов'язаних із силовими структурами», невидачу їм віз до демократичних країн; обмежувальні заходи по відношенню до національних федерацій; тиск на режим з метою звільнення політв'язнів, пов'язаних зі спортом.

На конгресі голова НАУ виступив у рамках панельної дискусії «Спортсмени-дисиденти на міжнародних спортивних змаганнях. Як спортсменам, які кинули виклик недемократичним режимам, можна дозволити представляти свою країну».

Делегація представництва ОПК з питань переходу влади на чолі з Латушком провела робочі зустрічі з міністром спорту і туризму Польщі Камілом Бортнічуком, польськими політиками, представниками Ради Європи та неурядовими спортивними організаціями.

 

За матеріалом "Радіо Свобода"