Лукашенко: "Нас звинувачують у тому, що ми сприяли початку війни. Та ні, війна вже йшла"

Олександр лукашенко дав інтерв'ю проросійській пропагандистці з України Діані Панченко. Він заявив, що окремі частини російських військових перетнули кордон України з території Білорусі. Але звинуватив в початку війни Київ.
Лукашенко нагадав, що у лютому 2022 року в Білорусі проходили спільні російсько-білоруські навчання.
«Закінчилося навчання. Російські війська почали виводити з теренів Білорусі, які були на навчаннях. Техніку вантажити. Це були східні регіони - війська фактично з Далекого Сходу. Почали виходити», - заявив він.
Але тут, за його словами, 23 чи 24 лютого розвідка доповіла, що чотири «Точки-У», які були розташовані в Україні, розгорнули та націлили на Білорусь. Лукашенко дістав карту і став керувати нею вказівкою, показуючи Панченко, мабуть, «звідки на Білорусь готувався напад».
«Ми їх відстежували наша розвідка. Підійшли, потім зняли, грубо кажучи, брезент укриття з ракет. Потім розгорнули ракети у бойове становище. Потім повернули проти нас. І нам довелося під час цієї російської операції мати справу з ними», — заявив Лукашенко.
За його словами, ці чотири «Точки-У» росіяни знищили насамперед.
«Нас звинувачують у тому, що ми тут сприяли початку війни. Та ні, війна вже йшла. І ви її розв'язали. Українці її розв'язали – цю війну проти Білорусі. Економічну війну насамперед. Ви на південному напрямку оголосили нам блокаду. Ви не пускали наші літаки раніше, ніж це зробили європейці? Ви наші вантажі не пропускали. А потім узагалі тисячі вагонів із мінеральними добривами, які ми вантажили тут, в одеському порту заарештували», — сказав Лукашенко.
Діана Панченко – громадянка України, вона працювала ведучою на телеканалах кума путіна Віктора Медведчука. Влітку 2022 року вона виїхала з України. У січні цього року СБУ завела на неї кримінальну справу через її поїздку до окупованих Донецька та Маріуполя для зйомок «пропагандистського репортажу». Включена до списку санкцій України за заяви «у повній відповідності до тез російської пропаганди та повні антиукраїнського змісту».

За матеріалом "Зеркало"