Манекен на дорожньому знаку, фотоапарат, браслет, парасолька: за що судили білорусів у жовтні

По всій Білорусі щодня тривають жорстокі затримання білорусів, більшість з яких потрапляють за ґрати за адміністративними протоколами. За даними правозахисників "Весни", минулого місяця розглянули щонайменше 394 адміністративні справиСудді винесли щонайменше 105 адміністративних арештів і 87 штрафів. «Весна споглядає» склала щомісячний список найбільш дивних і абсурдних причин, за якими судили білорусів у жовтні. 

У Глуську затримали чоловіка, за пікет манекеном із зверненням до голови місцевого райвиконкому 

Старшыня Глускага раённага выканаўчага камітэту Уладзімір Кніга
Голова Глуського райвиконкому Володимир Бука

Згідно з матеріалами справи, на дорожньому знаку виявили манекен у формі людського тіла, на якому був аркуш паперу формату А4 з написом «Не поспішайте Книга» та графічними зображеннями, які були вилучені.

Таке звернення до голови райвиконкому Володимира Книги розцінили як пікетування, тому на чоловіка склали протокол за ст. 24.23 КаОП. Суд призначив місцевому жителю 5 діб арешту, а манекен і аркушпаперу знищили.

Мешканця Рогачова оштрафували за сріблясто-червоний катафот на велосипеді

Як повідомляє "Гомельська Весна", кілька років тому Петро Русак встановив на свій велосипед світловідбивач у вигляді смуги сріблясто-червоного кольору. Рогачівські поліцейські побачили в цьому біло-червоно-білий прапор і склали на чоловіка протокол за ст. 24.23 КаОП. 2 жовтня суддя  Ольга Покровська  оштрафувала Петра на 15 базових одиниць (555 рублів).

За біло-червоно-білий вимпел на водія вантажівки наклали великий штраф

3 жовтня суд Ленінського району Бреста розглянув справу проти водія, який нібито "пікетував" на кордоні в пункті пропуску "Казловичі" на білорусько-польському кордоні. Підставою для складення протоколу за ст. О 24.23 став біло-червоно-білий вимпел на лобовому склі автомобіля, який білоруські митники помітили під час огляду. Результатом став штраф у розмірі 50 базових величин (1850 рублів).

Євангелістку з Лепеля судили за двома адміністративними статтями

Ольга Модатова є прихожанкою євангельської церкви, у 2015 році її згадали як церковного адміністратора. Ольга відома в Лепелі як волонтер, разом із родиною брала участь у багатьох акціях допомоги немічним та старим місцевим жителям.

21 жовтня її затримали, а 23 жовтня заарештували на 11 діб, пише «Christian Vision». Справу розглядав суддя Дмитро Васюк .

У постанові суду їй інкримінують пікетування шляхом підписки на групу «Однокласники», логотип якої містить «Погоню» та прапор БХД, а також «поширення екстремістських матеріалів» шляхом підписки на видання «Радіо Свабода».

Жителя Новополоцька затримали за хештег із написом "Живе Білорусь" 

27 жовтня суддя Зінаїда Балаболова розглядала справу бізнесмена Дмитра Сторажави. Згідно з ухвалою суду, Сторажов під час суду зізнався, що у 2021 році опублікував на своїй сторінці в Instagram фото з хештегом «#живебеларусьСобралась!» На фото він із друзями, «опозиційної» атрибутики з ними не було.

У суді зачитали протокол міліції від 26 жовтня, в якому вказано, що 20 жовтня це фото ще було на сторінці Сторажова, але через три дні його видалили. Поліції вдалося зробити скріншот, і він став головним аргументом проти Сторажова. Суддя Балаболова визнала чоловіка винним за ст. 24.23 адміністративного суду та призначив йому 13 діб арешту.

У Навополоцьку чоловіка заарештували на 30 діб за "екстремістські" підписки та фото з прапором БЧБ

Водій вантажівки Дмитро Тарбєєв був затриманий співробітниками ГУБАЗІК 10 жовтня в Новополоцьку. У його телефоні на сторінці в Instagram силовики знайшли підписки на «Радіо Свабода», «Белсат» і «Країна для життя», а також фото з біло-червоно-білими прапорами.

За це на нього склали одразу два адміністративні протоколи: за ст. 19.11 КУпАП (поширення екстремістських матеріалів), а також за ст. 24.23 КаОП (несанкціоноване пікетування). 11 жовтня відбувся суд над Тарбеєвим. Дмитро свою провину визнав, але від свідчень відмовився.

Суддя Зінаїда Балаболова визнала Тарбєєва винним і засудила його до 30 діб арешту.

У Бресті на прикордонному переході затримали білоруса: у нього був брелок із "Погонею"

У середині жовтня на прикордонному пункті "Варшавський міст" у Бресті затримали білоруса, на сумці якого помітили біло-червоно-білий брелок з емблемою "Погоня". Про це стало відомо з рішення суду Московського району Бреста, пише "Люстерка".

«Проводив масовий захід – одиночне пікетування без дозволу Брестського міськвиконкому, встановивши на вулиці дорожню сумку», – йдеться у повідомленні.

Справу розглянули 16 жовтня. Суд визнав чоловіка винним у порушенні порядку проведення масових заходів за ч. 1 ст. 24.23 КаОП. Свою провину він не заперечував. У результаті його оштрафували на 30 базових одиниць — 1110 рублів.

У Пінську літнього чоловіка оштрафували за «пікетування» в лісі за допомогою латки на куртці

На початку жовтня у Пінському районі затримали літнього чоловіка, який вийшов на полювання в куртці з біло-червоно-білою нашивкою. Це було розцінено як «несанкціонований пікет» і на нього склали протокол за ст. 24.23 КаОП.

Згідно з повідомленням, вранці в лісі чоловік «під час полювання на диких тварин на знак протесту проти чинної влади влаштував одиночний пікет з використанням протестної символіки, а саме влаштував полювання з емблемою у вигляді білого -червоно-білого прапора на правому рукаві піджака».

На суді мисливець визнав свою провину. У результаті суд оштрафував його на 40 базових одиниць (1480 рублів).

Колишнього політв'язня Андрія Кудзіка засудили до 15 діб за те, що він привітав Україну з Днем Незалежності в TikTok 

Андрэй Кудзік. Фота з Facebook


Про це активіст повідомив на своїй сторінці у Facebook.

19 жовтня суддя Олена Ахметова розглядала його справу у Вілейському районному судіАндрія звинуватили в тому, що він 24 серпня опублікував у своєму TikTok свої фотографії з підписом «З Днем Незалежності, Україно». Це розцінили як «несанкціоноване пікетування».

Кудзік на суді не визнав своєї провини і сказав, що побачив привітання Лукашенка з Днем Незалежності України 24 серпня, і також вирішив привітати сусідній народ.

У результаті суддя Ахметова засудила колишнього політв'язня до 15 діб арешту. Як зазначив Андрій на своїй сторінці, після суду його відпустили додому.

У Слонімі вчителя з 20-річним стажем засудили за зберігання «екстремістського» підручника з історії

У судовому засіданні жінка розповіла, що приблизно у 2018 році придбала в одному з книжкових магазинів короткий курс з історії Білорусі для потреб своєї доньки-школярки. Влітку вона прибирала в квартирі і, побачивши цю книгу в хорошому стані, вирішила продати її за непотрібністю. Оголошення було активне два місяці.

Покупців не знайшлося, тому, швидше за все, здала книгу в макулатуру. Вона навіть не підозрювала, що книгу визнали «екстремістським матеріалом», – розповіла на суді сланімчанка.

За рішенням суду її оштрафували на 10 базових одиниць (370 рублів) з конфіскацією персонального комп'ютера.

Пять разів поспіль затримали охоронця магазину "Більд" в Орші

Оршанець Сергій Валкович був затриманий 3 жовтня на робочому місці. На нього склали одразу 5 адмінпротоколів за підписку на «екстремістські» канали (ст. 19.11 КУпАП). Відомо, що Сергій колишній міліціонер.

Перший суд над чоловіком відбувся 4 жовтня. Тоді батька неповнолітньої дитини засудили до 7 діб арешту. Через два дні його знову заарештували на 10 діб. Втретє Валковича засудили до 5 діб арешту за підписку на «Хартію» в «Однокласниках».

Четвертий суд над Сергієм відбувся 12 жовтня. Цього разу його звинуватили в підписці на «Мою країну Білорусь», «Радіо Свабода» та «Белсат». Суддя Світлана Кузьмічонак заарештувала його ще на 15 діб. Загальний термін арешту склав 37 діб.

Беростейку оштрафували за пікетування з браслетом з орнаментом

5 жовтня відбувся суд над місцевою жителькою, яку обвинувачували за ст. 24.23 КаОП (несанкціоноване пікетування). Згідно з ухвалою суду, жінка ввечері 6 вересня в Бресті провела пікет, одягнувши на праву руку браслет із зображенням біло-червоно-білого прапора з орнаментом.

На суді берестейчанка визнала свою провину. У результаті суд постановив оштрафувати її на 10 базових величин (370 рублів).

Бобруйчан засудили за квіти та свічки біля пам’ятника жертвам репресій

Минулої неділі у Бобруйську затримали колишнього лікаря Дануту Дяченко та викладача місцевого коледжу Віктора Шбу. Бобруйчана затримали в неділю після покладання квітів і запалювання свічок до пам'ятника "жертвам необґрунтованих репресій" біля площі Перемоги.

Правозахисникам стало відомо, що після затримання їх відвезли додому на обшуки, після чого вилучили техніку.

У понеділок їх судили за ст. 24.23 КаОП (несанкціоноване пікетування). В результаті Данута була оштрафована на 20 базових величин (740 рублів), а Віктор - на 2 базові величини (74 рубля).

Нагадаємо, минулого жовтня за синьо-жовті лампадки біля цього пам’ятника також засудили бобруйчанина – його впізнали за відбитками пальців. Тоді чоловіка заарештували за "пікетування" на 15 діб.

У Мінську вагітну жінку оштрафували за "пікетування" з біло-червоно-білою парасолькою

20 жовтня суд Партизанського району Мінська розглянув адміністративну справу проти місцевої жительки. Згідно з рішенням суду, жінка «гуляла з біло-червоно-білою парасолькою з метою публічного вираження своїх суспільно-політичних настроїв». За це на неї склали протокол за ст. 24.23 КаОП.

До матеріалів справи долучили фото, на якому мінчанка йде з розкритою парасолькою, а поруч літня жінка і "людина, яка фотографувала".

Жінка на суді вину визнала частково. За її словами, вона не переслідувала політичних цілей, а просто ховалася парасолькою від дощу, але "наразі розуміє, що її дії могли викликати реакцію у громадян, які її бачили".

У зв'язку з тим, що мінчанка виховує двох дітей, в тому числі одного неповнолітнього, і вагітна, її не змогли відправити на "добу", тому наклали штраф у розмірі 50 базових величин (1850 рублів).

Активіста Василя Полякова заарештували на 15 діб

Нагадаємо, Василя затримали в Гомелі 1 листопада - його спочатку викликали повісткою, а потім привезли додому в наручниках на обшук.

За інформацією правозахисників, суд над активістом відбувся 3 листопада в Гомелі. За попередньою інформацією, його звинувачують у «поширенні екстремістських матеріалів» (ст. 19.11 КПК). Результат – 15 діб арешту.

Василь – колишній вчитель історії, звільнений за політичними мотивами. Неодноразово брав участь у різних політичних кампаніях, певний час очолював Об’єднану громадянську партію.

Політв'язня Михайла Лапунова заарештували сьомий раз поспіль. Три місяці він перебуває в СІЗО
Міхаіл Лупанаў

Днями мав вийти на волю Михайло Лапунов - батько політв'язня Микити Золатарова, але цього не станеться, оскільки його знову заарештували. 3 листопада проти нього в суді Центрального району Гомеля відбувся черговий процес за ч. 2 ст. 19.11 КаОП (поширення екстремістських матеріалів). Суддя Віктор Казачок призначив йому ще 15 діб, пише "Гомельская Вясна".

Михайла затримали 8 серпня і з того часу він безперервно перебуває у СІЗО. Загалом чоловік проведе за гратами понад три місяці.

Син Лапунова Микита Золатаров є одним із наймолодших політв'язнів, затриманих у результаті протестів 2020 року. Загальний термін покарання для нього склав чотири з половиною роки виховної колонії.

 

За матеріалом "Весни"