Ми не беремо участі у вивезенні дітей з України - білоруське представництво ЮНІСЕФ

«Наша Нива» звернулася до білоруського представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) після заяви депутата Палати представників Людмили Макарини-Кібак про причетність низки гуманітарних організацій до вивезення дітей з окупованих росією українських територій.
У коментарі державному телеканалу АНТ Людмила Макарина-Кібак повідомила, що діти "приїжджають до Білорусі відповідно до міжнародних вимог за сприяння міжнародних організацій і фондів ООН, Червоного Хреста та ЮНЕСКО".

ЮНІСЕФ депутат не згадала, але, можливо, мала на увазі саме цю організацію, адже ЮНЕСКО не допомагає дітям, а вирішує питання науки та культури.

«Наша Нива» надіслала запит до білоруського представництва ЮНІСЕФ.

"ЮНІСЕФ не має доступу до територій, непідконтрольних уряду України, і ми не беремо участь у переміщенні цих дітей за межі України", - йдеться у відповіді.

«Ми як і раніше глибоко стурбовані повідомленнями про евакуацію дітей без відповідних гарантій, поспішне вивезення дітей із місць переселення, яке не враховує найкращих інтересів дітей, і прискорені процедури зміни або надання громадянства, які не є необхідними для захисту дітей і не повинні відбуватися під час надзвичайної ситуації», – додали в організації.

Як білоруське представництво ЮНІСЕФ ставиться до вивезення українських дітей з окупованих Росією українських територій і чи вважає це злочином?

"Ми як і раніше здатні і готові співпрацювати з усіма державами у визначенні шляхів возз'єднання сімей і закликаємо до систематичного виявлення, відстеження і возз'єднання сімей цих дітей, якщо це відповідає їх реальним інтересам", - відповіли в білоруському представництві ЮНІСЕФ.

Раніше Білоруський Червоний Хрест потрапив у скандал після того, як його генеральний секретар Дмитро Шевцов засвітив на Донбасі заборонений статусом Червоного Хреста символ Z і підтвердив, що вони допомагають вивозити дітей з окупованих територій України.Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (IFRC) заявила, що дії Шевцова підірвали довіру до організації. Федерація висловила стурбованість ситуацією, що склалася з Білоруським Червоним Хрестом, і закликала припинити будь-які подібні дії в майбутньому.

В Україні та на Заході примусове вивезення українських дітей до росії та Білорусі трактують як військовий злочин. За словами політика Павла Латушка, під час війни понад 2 тисячі українських дітей, переважно сиріт, були нелегально вивезені з тимчасово окупованих росією територій України до таборів Білорусі. Фонд Олексія Талая активно займається вивезенням українських дітей. Нещодавно Талай визнав, що Лукашенко особисто причетний до цього процесу. Голова фонду пояснює пересування українських дітей гуманітарними потребами.

Серед злочинів, за які депутати Європарламенту закликають Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розглянути можливість видачі ордера на арешт Лукашенка, називають незаконне вивезення дітей з окупованих російськими військами територій України. Саме з цієї причини були видані ордери на арешт президента росії володимира путіна і уповноваженої з прав дитини при президенті рф марії львової-бялової.