Міліція проти освіти. Як за інакодумство переслідують педагогів, студентів та навіть школярів

Кандидати наук, які «не соромилися у висловлюваннях», студенти, показово затримані в актовій залі за те, що зірвали держпрапор, побитий, заарештований та звільнений учитель праці, школярі-екстремісти, які адміністрували телеграм-канал та отримали терміни у колонії – «Медіазона» зібрала випадки репресій у сфері освіти.


Викладачі

Викладачі вишів потрапляють у «зведення» затриманих частіше ніж вчителі. Так, нещодавно у телеграм-каналі, близькому до силовиків, з'явилося відео «покаяння» з Надією Старовойтовою та Наталією Сивицькою.

Надія Старовойтова – кандидатка філологічних наук та доцентка кафедри білоруської та російської мов БДЕУ, викладає білоруську мову. Наталія Сивицька – викладачка російської мови у БДУФК, кандидатка філологічних наук. У повідомленні силовиків йдеться, що викладачки «бчб-шникам ставили іспити автоматом, а хлопців із активу універу та прихильників влади — навпаки валили за свавіллям». На відео затримані говорять про те, що брали участь у протестах у Мінську 2020 року, і виходили на проїжджу частину. Що зараз із ними — невідомо, ймовірно, може йтися про кримінальну справу за статтею про грубе порушення порядку.

У березні 2023 року було затримано Наталію Мартусевич, завідувача кафедри МДУ. У серпні у прес-службі СК повідомили, що її звинувачують за статтею про розпалювання ворожнечі. За версією слідчих, у березні-квітні 2022 року Мартусевич публікувала в соцмережах записи, «не соромлячись у своїх висловлюваннях щодо білорусів, росіян та військовослужбовців».

У Полоцькому державному університеті у червні 2023 року пройшли масові затримання та звільнення викладачів. За статтею про поширення екстремістських матеріалів на 13 та 15 діб було заарештовано доцента кафедри історії та туризму Віктора Черевка та доцента кафедри конституційного права та держуправління Сергія Глазиріна. Після арешту їх було звільнено «за згодою сторін».

Заступник декана інженерно-будівельного факультету Юрій Кежа «донатив до екстремістських фондів» і після «відшкодування збитків» залишився на волі.
У квітні 2023 року було затримано Оксану Уланович, доцентку кафедри теорії та практики перекладу БДУ, яка викладала в кількох університетах. Як сказано у повідомленні силовиків, її звинуватили у «систематичному зливі інформації закордонним забороненим організаціям». Автори каналу стверджують, що викладачка відправляла повідомлення до ботів зворотного зв'язку каналу «Білорусь головного мозку», зараз, як вони пишуть, вона звільнена, з нею проводяться слідчі дії.

Колишнього викладача БДУІРу Миколи Банькова силовики затримали у січні 2023 року. Миколу суд заарештував на 15 діб за статтею про дрібне хуліганство, на волю він не вийшов — йому звинуватили за статтею про фінансування екстремістської діяльності через донати. Банько викладав дисципліни «Влаштування та експлуатація засобів зв'язку», «Технічна підготовка», «Спеціальна підготовка», «Тактико-спеціальна підготовка». Наразі сторінку про нього на сайті БДУІР видалено.

Студенти

Репресії зачепили і студентів університетів. У БДУ, наприклад, зняли відео «покаяння» із студентом третього курсу юрфаку. На відео він каже, що «дозволив собі публічно поширювати дискредитуючі відомості щодо адміністрації факультету, а також відомості, що ганьблять імідж БРСМ факультету». Що з ним зараз, чи продовжує він навчатися, чи відрахований — невідомо.

Студент одного з коледжів у Бобруйску став фігурантом кримінальної справи про сприяння екстремістському формуванню, силовики затримали його у травні 2023 року та зняли «покаяне відео». На відео молодик каже, що після початку повномасштабної війни підписався на «безліч українських пабліків» і телеграм-канал полку Калиновського, в якому «писав гидоти про російських військових».

Двох студентів коледжу у Волковиську взяли під варту просто в актовій залі коледжу у присутності інших студентів. Їх звинуватили за статтею про наругу над держсимволами за те, що вночі зірвав три держпрапори. Згідно з повідомленням прокуратури, йдеться про 18-річного та 19-річного мешканців Жабінки.

Одним із взятих під варту був 19-річний Єлисей Кузнєцов — уже засуджений на два роки домашньої хімії за статтею про загрозу застосування насильства щодо працівників міліції із застосуванням горючих засобів — через кинуту в міліцейський автомобіль пляшку із запальною сумішшю. На момент скоєння «злочину», 2020-го року йому було 16 років. За порушення Кузнєцову посилили покарання, відправивши на 7.5 місців до колонії.

Він вийшов на волю у грудні 2022, і в травні 2023 знову був узятий під варту — у справі про «ображені» прапори.

Вчителі

Під репресії в Білорусі потрапили і вчителі у школах — державних та приватних (більшість останніх було закрито 2022 року).

Вчителя приватної школи та дитячого письменника «Смарт Скул» Дмитра Юртаєва засудили за звинуваченням у образі лукашенка та розпалюванні ворожнечі. Його засудили до 2 років колонії. Що саме вважають розпалюванням ворожнечі та образою лукашенка — невідомо.

Вчителя з Могильова Василя Плешкунова заарештували на 10 діб у 2020 році, силовики затримали його прямо в школі. Після цього його було звільнено, у 2023 році його побили співробітники ГУБОЗІКу, після чого його знову судили за репост за статтею про розповсюдження екстремістських матеріалів. Сплатити штраф йому допомогли учні, після чого Плешкунову довелося виїхати з країни після дзвінка із погрозами.
Наприкінці 2022 року в Міорах затримали «Людину року Вітебщини» Вітольда Єрмаленка – вчителя вищої категорії та лауреата премії лукашенка «За духовне відродження». Він був серед 13 осіб, які були затримані під час «хапуна» у місті. Про причини затримання нічого не відомо.

Школярі

Про випадки масових затримань школярів, на щастя, нічого не відомо. Але затримання є. Відомий випадок, коли школяр став заручником силовиків. Так сталося з 15-річним Артемом Войтеховичем, братом Сергія Войтеховича, творцем телеграм-каналу білоруських залізничників, який публікує дані про переміщення російської техніки до Білорусі.

Артема затримали прямо у школі у січні 2023 року, і він досі перебуває у СІЗО. Приводом для затримання став конфлікт із іншим учнем. Артема звинуватили нібито у здирстві грошей, хоча, як розповів Сергій, ситуація була залагоджена на рівні батьків та керівництва школи.

За кілька днів після затримання Артема з Сергієм зв'язалися силовики (Сергій припускає, що це були співробітники КДБ). Вони поставили йому умову: щоби звільнити брата, Сергій має видалити канал і припинити будь-яку діяльність. Сергій відмовився, його 15-річний брат уже понад півроку перебуває у СІЗО.

2020 року в МВС відзвітували про затримання 15-річного адміністратора телеграм-каналу «Дані карателів Білорусі» з Добруша. Підліток, як повідомляла прес-служба МВС, «у месенджері оновлював та розміщував інформацію про співробітників органів внутрішніх справ республіки». Ім'я затриманого силовики не називають, про його долю нічого не відомо.

Крім того, нещодавно у справі СНБШ було засуджено 17-річного Микиту Бруя — його звинуватили за статтею про створення екстремістського формування та реабілітації нацизму і засудили до трьох років колонії.

У цій справі судили 17-річного Олега Добриньова. Йому разом із трьома учасниками справи суд призначив покарання від 3 до 3,5 років колонії. За те, що хлопець адміністрував телеграм-канал, йому закидали створення екстремістського формування чи участь у ньому та сприяння екстремістській діяльності.

За матеріалом "Медіазона"