Міністерство закордонних справ Білорусі виправдовується перед іноземними дипломатами за вивезення українських дітей

22 вересня МЗС Білорусі провело брифінг для іноземних дипломатів, на якому представники МЗС намагалися виправдати незаконне вивезення українських дітей з окупованих Росією територій до Білорусі. Зустріч відбулася на тлі закликів Євросоюзу видати ордер на арешт Лукашенка за вчинення цього злочину.

З білоруської сторони у зустрічі взяли участь заступник міністра закордонних справ Білорусі Юрій Амбразевич та Олексій Талай, фонд якого здійснює депортацію українських дітей до Білорусі із захоплених Росією українських територій.

Як йдеться в повідомленні відомства, метою зустрічі було «надати іноземним дипломатам актуальну інформацію щодо гуманітарної діяльності Республіки Білорусь щодо сприяння оздоровленню дітей з Донбасу в літніх таборах на території нашої країни»..."

«Враховуючи публічні виступи, зокрема на трибунах ООН, деяких офіційних осіб з України, а також західних політичних та державних діячів та представників структур, які звинувачують керівництво Білорусі у «примусовій депортації» українських дітей, заступник міністра Детально зупинилася на роботі білоруських громадських «об'єднань і державних структур з надання допомоги дітям Донбасу», - йдеться в повідомленні МЗС.

Іноземним дипломатам пояснили, що нібито білоруська сторона діє абсолютно прозоро та відповідно до всіх вимог законодавства при перевезенні та перебуванні українських дітей на території Білорусі.

У повідомленні відомства також йдеться, що МЗС контактує з офіційними особами ООН з цього питання «з метою з'ясування державної політики в цій сфері та зняття безпідставних звинувачень на адресу Білорусі». А глава відомства Сергій Олейник нібито надіслав листа генсеку ООН Антоніо Гутеррешу із запрошенням відвідати Білорусь і переконатися, що Білорусь виконує всі свої зобов'язання у сфері міжнародного гуманітарного права.

Лише цього тижня до Білорусі прибуло 48 дітей з окупованих територій України, серед них мешканці Сєвєродонецька та Лисичанська, які розташовані на території самопроголошеної ЛНР. Діти проведуть у Новополоцьку три тижні. Їхній приїзд організував параолімпієць і провладний активіст Олексій Талай.

Проте вивозити дітей з окупованої території – злочин. За це Міжнародний суд ООН уже видав ордер на арешт Володимира Путіна та його підлеглої Марії Львової-Бялової, які організували вивезення та асиміляцію дітей з України. ООН вимагало видати такий же ордер на арешт Олександра Лукашенка.

Крім того, 14 вересня Європарламент прийняв резолюцію про притягнення Лукашенка до відповідальності за ці злочини.

Тим часом голова НАУ Павло Латушко повідомив «Белсату», що готується друга частина повідомлення для Міжнародного кримінального суду, яка попередньо готова. Її планують передати до Гааги та до Генеральної прокуратури України. Першу частину здали у червні.

Перекладено з білоруської за матеріалом "Belsat"