На новорічній виставі за участю Лукашенка були присутні діти з України

На новорічній виставі за участю Олександра Лукашенка 28 грудня були присутні діти з України, випливає із повідомлення його прес-служби.

"У Палаці Республіки зібралися наші діти - білоруські, російські, українські, палестинські, латвійські та багато інших", - заявив Лукашенко.

За його словами, у Білорусі "немає чужих дітей". “Вони усі наші, вони рідні. Білорусь була і буде відкрита для всіх, хто втратив світ у своїх країнах. Ми надавали і надаватимемо таким дітям допомогу. Дітям, у яких війна намагається вкрасти це дитинство”, - сказав Лукашенко.

Він підкреслив, що “не повинно бути дітей, які біжать від війни: Ми повинні підхопити цих діточок вчасно, привезти до себе додому, обігріти та зробити їхнє дитинство щасливішим”.

За даними Лабораторії гуманітарних досліджень Єльського університету (США), що містяться в опублікованому 16 листопада звіті американської некомерційної організації "Обсерваторія конфліктів", з України до Білорусі з початку розв'язаної РФ війни вивезено не менше 2442 дітей віком з 6 до 17 років. Згідно з документом, дітей (у тому числі з уразливих груп населення) привозили до 13 білоруських установ.

Серед причетних до переміщення українських дітей до Білорусі належать білоруський паралімпієць та провладний громадський діяч Олексій Талай, ВАТ “Білоруськалій”, провладна Білоруська республіканська спілка молоді.

17 березня цього року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна та дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової за вивіз українських дітей з окупованих територій.

Білоруські демсили домагаються того ж щодо Лукашенка. 13 вересня Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом до МКС розглянути можливість видати ордер на його арешт.

1 грудня Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця призупинила членство Білоруського Червоного Хреста (БЧХ), оскільки БЧХ не звільнив з посади генерального секретаря Дмитра Шевцова, якого звинувачують у причетності до вивезення дітей з окупованих територій України.

За матеріалом "Позірк"