"Намагався вступити до полку Калиновського, проходив військову підготовку під Києвом": за що судять Олександра Куликова

6 грудня в Могильовському обласному суді розпочався суд над жителем Могильова Олександром Куликовим, якого затримали у червні 2023 року після повернення з Польщі. Чоловік виїхав за кордон через політичні переслідування, але згодом силовики пообіцяли йому, що якщо він повернеться, то не буде позбавлений волі. Але в результаті політв'язня затримали на кордоні і помістили в СІЗО. Через два місяці його засудили до трьох років позбавлення волі за коментарі в «екстремістських» чатах. А нещодавно стало відомо, що Олександра знову судять - за спробу вступити в полк Калиновського в Україні, а також за "підготовку до участі в екстремістській діяльності". 12 грудня на державному телебаченні показали пропагандистський сюжет про Куликова, в якому розповіли подробиці його справи. «Весна» зібрала всю відому інформацію про переслідування арештанта з Могильова. 

Олександр Куликов в агітаційному фільмі

53-річний Олександр з 2002 року працював начальником охорони в Могильові. У квітні на Куликова склали адміністративний протокол за ст. 19.11 КаОП (розповсюдження екстремістських матеріалів) та постановив арешт. У травні Олександр виїхав за кордон через кримінальне переслідування,  повідомляв MAYDAY.TEAM.

За словами правозахисників, через деякий час йому зателефонувала літня мати, яка повідомила про дзвінок слідчого, який погрожував розшукати її сина. Куликову пообіцяли, що якщо він повернеться, його покарають покаранням, не пов'язаним з позбавленням волі.

Після цього політв'язень повернувся до Білорусі.Олександра затримали 1 червня 2023 року після повернення з Польщі - прямо на кордоні.

На нього склали ще один протокол за ст. 19.11 КаОП, а потім порушили кримінальну справу за коментарі в Telegram-чатах.

У підсумку чоловіка звинуватили в образі Олександра Лукашенка (ч. 2 ст. 368 КК) і наклепі на нього (ч. 2 ст. 367 КК).

13 липня суд Ленінського району Могильова визнав жителя Могильова винним і засудив його до трьох років позбавлення волі з направленням у колонію загального режиму. Справу розглядала суддя Наталія Панасенко.

Наприкінці листопада 2023 року правозахисникам стало відомо, що проти політв'язня порушено ще одну кримінальну справу, і він продовжує утримуватися в СІЗО Могильова.

6 грудня Могильовський обласний суд почав слухати справу Куликова в закритому режимі. Суд веде  Денис Кічигін. Цього разу політв'язня звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу:

  • Частиною 3 ст. 361-1 — участь в екстремістському формуванні;
  • ч. 1 ст. 361-3 — участь на території іноземної держави у збройному формуванні чи збройному конфлікті, військових діях, вербування чи підготовка осіб для такої участі;
  • ст. 361-5 — проходження навчання або іншої підготовки для участі в екстремістській діяльності.

Зазначимо, що це перший відомий правозахисникам випадок, коли людину судять за ст. 361-5 ККУ. 

12 грудня БТ випустило пропагандистський фільм про Куликова, в якому розповідається про його спробу вступити до полку Кастуся Калиновського та його військові збори під Києвом.

У сюжеті сам політв’язень розповідає, що за сприяння керівника BYPOL Олександра Азарова виїхав до Варшави, де потрапив до Білоруського дому та записався до полку Калиновського. Він узяв позивний  «Ленокс»  на честь боксера  Леннокса Льюїса. Через кілька днів він поїхав в Україну, в тренувальний центр під Києвом.

 

За матеріалом "Весна"