Підпалюють, рвуть, міняють на український. Розповідаємо, що білоруси роблять із червоно-зеленим прапором і як їх за це карають

Незважаючи на три роки репресій, громадяни Білорусі досі знищують офіційні державні прапори. Правозахисники вважають такі дії політичною заявою та протестом проти диктатури.

Відомо про 187 осіб, які «не поважали прапор»
Правозахисникам Dissidentby відомо 187 осіб, яких звинуватили в «нарузі над державними символами». Лише двоє з них не засуджені до позбавлення волі чи обмеження волі. Серед них підлітки та люди передпенсійного віку, громадяни інших країн, городяни та селяни. Подібні дії відбуваються по всій Білорусі. У багатьох випадках, якщо вірити матеріалам справи, люди були напідпитку.

Як повідомляє правозахисний центр «Весна», щотижня в судах розглядаються кримінальні справи за наругу над державними символами. Обвинувальний вирок, як правило, супроводжується позбавленням волі.

Юристка «Весни» Вікторія Рудянкова розповіла «Свободі», що їм відомі імена 91 нинішніх і колишніх політв'язнів, яким закидали «глузуванням з державною символікою». Часто ця стаття йде разом із «образою Лукашенка» та іншими політичними статтями.

За даними Слідчого комітету, за перші дев'ять місяців 2023 року лише в Мінську було відкрито 14 кримінальних справ за «наклеп над державними символами». Наймолодшому з обвинувачених – 16 років, найстаршому – 52 роки.

Плякат на акцыі пратэсту ў Менску, 2020 год, архіўнае фота
Плакат до акції протесту в Мінську, 2020, архівне фото

За «наругу над державними символами» в Білорусі, згідно із законом, передбачено покарання до 3 років позбавлення волі. У Литві та Грузії, наприклад, до 2 років, у Польщі – до 1 року позбавлення волі. У всіх цих країнах покарання може бути більш м’яким: штраф, арешт, обмеження волі («хімія»).

На практиці білорусів карають за неповагу до офіційної символіки позбавленням волі від кількох місяців до кількох років. Зібрано кілька випадків, переважно за останній рік.

Замінив на український

Жовтневої ночі в селі Сосновий Бор Світлогорського району хтось перерізав дріт, на якому висів червоно-зелений прапор , і викинув його на смітник, а на його місці повісив прапор України. За це затримали 41-річного білоруса, у якого під час обшуку знайшли «символ екстремістської спрямованості». Ім'я та доля затриманого невідомі.

Привезли в Москву

Вночі в липні у Барановичах чоловік зірвав червоно-зелений прапор з будівлі , пошкодивши його кріплення. Він забрав прапор додому, а потім поїхав із ним до Москви на заробітки. На суді він пояснив, що «прапор взяв із собою як сувенір». Вирок: 1 рік колонії загального режиму.

Підпалили

У квітні в Гомелі затримали неповнолітнього Гліба Ш., який нібито разом із друзями спалив червоно-зелений прапор і знімав процес на відео. Силовики змусили хлопця сказати на камеру, що він п'яний. Вирок невідомий.

У Мінську 26-річний іноземець зірвав аж три червоно-зелені прапори , а один із них підпалив. Його затримали. Про це стало відомо в червні. Вирок невідомий.

 

Порвали

Росіянин Захар Костка та українець Станіслав Околович , згідно з матеріалами справи, пізно ввечері в серпні 2022 року зірвали червоно-зелений прапор з фасаду будівлі на вулиці Червоноармійській у Мінську, а потім у присутності інших людей порвали полотнище на куски. Околовича, окрім «знущання над прапором», звинуватили ще й у злісному хуліганстві. Вирок: Станіславу Околовичу 2 роки «домашньої хімії», Захару Костці 3 місяці арешту.

 

Розмахування та «демонстративне пересування»

У серпні житель Бобруйська Євген Хачатуров зірвав з магазину червоно-зелений прапор і зламав флагшток. Тоді він тримав прапор у руках і махав ним над собою. Вирок: 1,5 року «хімії».

23-річний житель Вітебська Павло Дунаєв у квітні вночі зірвав червоно-зелений прапор з магазину і «демонстративно пересувався з ним у руках вулицями міста». Нарешті він кинув прапор на землю. Вирок: 2 роки «домашньої хімії».

Образив чоловіка з прапором

На пошті білорус нібито образив чоловіка з шевроном ПВХ «Вагнера» ​​і червоно-зеленим прапором і почав знімати його на відео. Він поскаржився в ГУБАЗіК, чоловіка затримали. Силовики змусили затриманого зняти відео. Подальша його доля невідома.

Викинули

Червневої ночі 23-річний Сергій Змітрович разом із друзями зірвали червоно-зелений прапор із гуртожитку в Гродно та викинули його на вулицю неподалік. Згідно з матеріалами справи, перед цим молодики випивали. Хлопця взяли під варту. Вирок: 3 місяці арешту. На суді йому зарахували час тримання під вартою та відпустили у залі суду.

Сяргей Зьмітровіч, скрыншот відэа УУС Горадзенскага аблвыканкама
Сергій Змітрович, скріншот відео Служби безпеки Городенського облвиконкому

27-річного гомельчука Руслана Глушанка звинуватили в тому , що він зірвав із магазину у Пружанах червоно-зелений прапор і кинув його на землю. Вирок: 3 місяці арешту.

У Мінську підлітки зірвали два червоно-зелені прапори та кинули їх на землю. Затримали 16-17-річних студентів коледжу. Відкрили кримінальне провадження за «вандалізм над державними символами».

Навучэнцы каледжаў 16-17 гадоў сарвалі ў Менску некалькі чырвона-зялёных сьцягоў, скрыншот Сьледчага камітэту Беларусі
У Мінську студенти 16-17 років зірвали кілька червоно-зелених прапорів, скрін Слідчого комітету Білорусі

Забрали додому

У вересні в селі Нова Миш Барановицького району чоловік зірвав з магазину червоно-зелений прапор і пошкодив його кріплення. Поклав прапор у рюкзак і поніс додому. Поліція вже приїхала за ним вранці. Вирок: 1 рік колонії загального режиму.

М'янчук Сергій Першав зірвав червоно-зелений прапор із мінського магазину, погнув кронштейн, відірвав полотно та заховав удома у знайомого. Згідно з матеріалами справи, на той момент він перебував у стані алкогольного сп’яніння. До винесення вироку М'янчук перебував під особистим зобов'язанням. Вирок: 2 роки «домашньої хімії».

2 рублі 53 копійки за прапор

Олексій Гулін , за версією слідства, зламав деревко з червоно-зеленим прапором, що висів на вході до фельдшерсько-акушерського пункту в селі Корчиці Кобринського району. Чоловік кинув частину палиці з прапором на землю. Суд встановив, що Олексій завдав закладу майнової шкоди на суму 2 рубля 53 копійки. Кобринський заклад охорони здоров'я, на балансі якого знаходиться ФАП, оцінив вартість пошкодженого майна в 71 рубль 35 копійок. Гулін сплатив компенсацію. Вирок: 1 рік «хімії».

20-річного Єгора Жукова звинуватили в тому, що він вночі в липні зірвав прапор з магазину «Євроопт» у Бресті. Як пояснив хлопець, він був нетверезий, гуляв з друзями, побачивши прапор, підскочив і схопився за дерево. Він раптово зламався, його залишки залишилися висіти на стіні. Того ж дня його затримали та помістили під варту. Збитки оцінили в 21 рубль. Прокурор просив для нього покарання у вигляді 3 місяців арешту. Вирок невідомий.

Менчука Дмитра Герасимовича засудили до 2 років позбавлення волі за зривання червоно-зеленого прапора. Про подію в поліцію повідомила адміністратор караоке-бару, який знаходився поруч із будівлею. За версією обвинувачення, Герасимович у стані алкогольного сп'яніння потягнув прапор за полотнище та кинув його на землю. Майновий збиток організації, на будівлі якої висів прапор, оцінений у 89 рублів . За рішенням суду його примусово лікуватимуть від алкоголізму. Вирок: 2 роки позбавлення волі.

2,5 роки тюрми за прапор

У травневу ніч в агромістечку Війська Кам'янецького району хтось зірвав три червоно-зелені прапори з навчального закладу, комерційного об'єкта та поштового відділення. Засуджено 18-річного Захара Синякова і 19-річного Єлисея Кузняцова, останній раніше відсидів весь термін в іншій кримінальній справі. Вирок: 1,5 роки колонії загального режиму для Захара Синякова, 2,5 роки колонії загального режиму для Єлисея Кузняцова.

«Акт громадянської свідомості проти диктатури»

Координаторка ініціативи Dissidentby, правозахисниця Марина Касінерова у коментарі «Свободі» заявила, що такі дії, як зривання червоно-зеленого прапора, мають бути сприйняті громадянським суспільством і демократичним світом як акт громадянської свідомості проти диктатури. В іншому випадку, на її думку, режим Лукашенка має бути де-факто визнаний.

Марына Касінерава, праваабронца, ініцыятыва Dissidentby
Марина Касінерава, правий захисник,
ініціатива Dissidentby

«У 2020 році відбувся повний крах правової системи, який супроводжувався винятковим насильством. За допомогою пропаганди режим пов’язував свої дії зі специфічним символом – червоно-зеленим прапором, який силовики використовували і використовують під час тортур. Так, з юридичної точки зору цей прапор та інша символіка нелегітимні. Символіка протистояла законності, демократії та правам людини», – пояснює правозахисниця.

Марина Касінерова переконана, що такі статті, як стаття 370 Кримінального кодексу Білорусі («Наруга над державними символами»), мають виключно політичний характер.

«Людина має право на свободу світогляду, вона не повинна нести покарання за дії, не пов’язані із заподіянням шкоди життю чи здоров’ю інших людей, позбавленням чи обмеженням волі», – пояснює вона.

«Порушення державою права на вираження думки»

Юристка правозахисного центру «Весна» Вікторія Рудзянкова у коментарі «Свободі» заявила, що розірваний державний прапор є політичним вираженням, яке захищається Конституцією Білорусі, а також Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, який є обов’язковим для Білорусь реалізувати. Це свобода вираження думок, яка може бути у будь-якій формі, у тому числі у формі таких дій.

Вона припускає, що зрив червоно-зеленого прапора з будівлі в окремих випадках можна розцінювати як «дрібне хуліганство».

«Державний прапор не повинен фігурувати в обвинувальному акті як щось недоторканне і святе. Судді повинні враховувати ступінь порушення громадського порядку або неповаги до суспільства. Інакше – це політично мотивоване переслідування та порушення державою права на вираження власної думки», – пояснює Вікторія Рудянкова.

Адвокат переконана, що коли судді притягують білорусів до кримінальної відповідальності за зривання прапора, вони ігнорують Комітет ООН з прав людини та обмежують право на вираження думок.

«Критика як посадовців, так і державних символів не повинна переслідуватися за законом», – каже вона.

 

За матеріалом "Радіо Свобода"