Почали затримувати білорусів, які повернулися до країни за новим паспортом. Деталі від BYSOL

Співзасновник BYSOL Андрій Стрижак розповів «Дзеркалу» про перший випадок затримання людини, яка вирішила повернутися до Білорусі, щоб змінити паспорт. За його словами, такі випадки поки що не є масовими.

Нам уже відомо про випадок, коли людина заїжджала на територію Білорусі і була затримана через те, що вона перетнула кордон і була чи то в базах, чи то під кримінальним переслідуванням, поки що нам це невідомо, — розповів «Дзеркалу» Андрій Стрижак. — На жаль, як ми це й прогнозували, новина про указ Лукашенка про заборону обміну паспортів за кордоном стала тригером для тих, у кого закінчуються документи, і вони поїхали до Білорусі. Це додатковий виклик для нас, бо люди, на жаль, не сприймають можливу небезпеку під час поїздки до Білорусі і чомусь думають, що їх ця ситуація не стосується.

Подробиці про особу затриманого та деталі його затримання керівник BYSOL повідомляти не став із міркувань безпеки.

За словами Андрія Стрижака, сьогодні не можна говорити, що випадки затримання білорусів, які повернулися для отримання паспорта, є масовими. Але вони можуть стати такими, якщо люди не дбатимуть про свою безпеку.

Щонайменше раз на тиждень ми отримуємо інформацію про чергове затримання тих, хто повернувся до Білорусі, — повідомив Стрижак. — Хтось їде на лікування, хтось до родичів чи обміняти документи. Іноді повертаються люди, яким стовідсотково не можна цього робити, наприклад, колишні силовики, які звільнилися на знак протесту 2020 року. Я не розумію, чим вони керуються, як планують своє життя і чому думають, що все закінчилося і з ними нічого не станеться.

7 вересня набув чинності указ Лукашенка, згідно з яким білоруси більше не можуть одержати нових паспортів у дипломатичних установах за кордоном, а також оформити деякі інші документи. Зробити це можна лише в органах внутрішніх справ біля Білорусі.