Провладна «Біла Русь» направить гуманітарну допомогу на окуповані РФ території України

Провладна громадська організація «Біла Русь» зібрала гуманітарну допомогу для «мешканців Донбасу», повідомляє «Союзне віче».

Акція «Біла Русь - дітям Донбасу» розпочалася 15 грудня 2023 року і проводиться спільно з Федеральним агентством «Росспівробітництво» в Білорусі.

У кожній із областей країни зібрано близько 10 тонн вантажу (продукти харчування, медикаменти, теплий одяг, засоби гігієни, речі для новонароджених, іграшки та спортивне обладнання), йдеться у повідомленні.

Очікується, що він буде відправлений «наприкінці січня - початку лютого» за посередництва російської сторони.

Офіційний Мінськ підтримує Москву у розв'язаній нею повномасштабній війні проти України, в тому числі просуваючи ініціативи, які позиціонуються як гуманітарні на окупованих територіях.

За даними Лабораторії гуманітарних досліджень Єльського університету (США), з України до Білорусі з початку розв'язаної Росією війни вивезено не менше 2.442 дітей 6–17 років. Згідно з документом, дітей (у тому числі з уразливих груп населення) привозили до 13 білоруських установ.

Серед причетних до переміщення українських дітей до Білорусі названий білоруський паралімпієць та провладний громадський діяч Олексій Талай, ВАТ «Білоруськалій», провладну Білоруську республіканську спілку молоді.

1 грудня 2023 року Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця призупинила членство Білоруського Червоного Хреста через невиконання жовтневої вимоги федерації звільнити з посади генсека БЧХ Дмитра Шевцова. Претензії до нього виникли через його візити до окупованих РФ українських міст Луганська та Донецька, заяви про переміщення українських дітей з окупованих територій, використання російської військової символіки.

За матеріалом "Позірк"