Результати адмінпереслідувань у липні

Минулого місяця силовики продовжили переслідування білорусів, які протестували проти дій білоруської влади та війни в Україні. По всій країні силовики щодня затримують десятки людей, обшукують їх квартири, б'ють і садять у слідчі ізолятори з жахливими умовами. У липні правозахисникам «Весни» стало відомо про щонайменше 350 випадків переслідування за адміністративними справами. Майже третина репресованих – жінки. У судах було розглянуто щонайменше 260 політично вмотивованих справ, з них щонайменше 55 арештів і 34 штрафи. «Весна стежить» склав традиційний список найбільш дивних і абсурдних причин, за якими судили білорусів у липні.

 «Сутки» та штрафи після затримання на кордоні

Затримання на кордоні з Білоруссю тривають кілька місяців після того, як люди повернулися додому. Деяких білорусів після телефонних перевірок і допитів затримують прямо на кордоні, якщо знаходять у телефонах «екстремізм» або біло-червоно-білу символіку, а також фотографії чи відео з протестів.

Так, наприклад, 12 липня в Московському районному суді Бреста засудили чоловіка, якого звинуватили в пікетуванні на КПП «Варшавський міст». Згідно з повідомленням, увечері 12 травня чоловік пікетував розміщену на телефоні «Погоню». На чоловіка склали протокол за ст. 24.23 КУпАП та звільнили до суду. Через два місяці його визнали винним і оштрафували на 10 базових величин  (370 рублів).

На початку липня в суді Воронезького району засудили Сергія Смирнова, якого затримали на проросійському пункті пропуску «Беняконі» на кордоні з Литвою. Його засудили за підписку на «Люстерку» в Instagram за ст. 19.11 КаОП (поширення екстремістських матеріалів). Суд постановив оштрафувати Смирнова на 25 базових величин (925 рублів).

2 липня у Дубровнику розглядали справу чоловіка, затриманого на кордоні з Росією. На нього склали протокол за ст. 19.11 Адмінсуд за підписку на «екстремістську» спільноту у «ВКонтакте». Суд засудив його до 15 діб арешту та вилучив телефон.

Арешт за фото чохла з «Погонею»

За фотографію біло-червоно-білого чохла для телефону мешканця Дубровна засудили до 5 діб арешту. Згідно з протоколом, у 2020 році чоловік опублікував на своїй сторінці в Instagram фотографію біло-червоно-білого корпусу із зображенням «Погоні». За це майже через три роки на нього склали протокол за ст. 24.23 КаОП.

Чоловік своєї провини не визнав, бо не вважає це екстремістською символікою.

Штраф майже 200 рублів за татуювання на руці

У Шклові жінку засудили за ст. 24.23 Кримінального кодексу за татуювання із зображенням біло-червоно-білого прапора. Її затримали після того, як вона «взяла участь в одиночному пікетуванні на місці святкування з використанням символіки протесту у вигляді татуювання на правому передпліччі із зображенням прапора БЧБ».

Жінка своєї провини не визнала і пояснила, що під час святкування стало спекотно і зняла одяг, який прикривав татуювання, після чого її затримали. За це її засудили до штрафу в розмірі 5 базових величин (185 рублів).

Мешканця Новополоцька затримали за розклеювання антивоєнних листівок із зображенням путіна

11 липня суддя міста Новополоцька Зінаїда Балаболова заарештувала на 15 діб слюсаря з монтажу ВАТ «Нафтан» Іллю Двойріна. На судове засідання чоловік не з’явився – ймовірно, через те, що перебуває в СІЗО в рамках кримінальної справи. Він заочно визнав свою провину та просив провести адміністративний розгляд за його відсутності.

Згідно з протоколом, вранці 16 травня на зупинці Ілля розклеїв листівки із зображенням президента росії володимира путіна і текстом на політичну тематику.

Відомо, що через розповсюдження листівок із зображенням путіна хотіли порушити кримінальну справу за ст. 341 ККУ (наруга над будівлями та пошкодження майна), але в цьому відмовили «через відсутність складу злочину». Згідно з матеріалами справи, про листівки на зупинці поліцію повідомила «стурбована» жінка. Сам Двойрін розповів поліції, що навесні 2023 року виготовляв листівки із зображенням Путіна та антивоєнним текстом і з 15 по 16 травня розклеював їх на зупинці громадського транспорту в Новополоцьку. Результат суду - 15 діб .

Раніше повідомлялося, що Двойріна затримали нібито за те, що він облив фарбою автомобіль проросійського активіста Сергія Юдаєва. Інцидент із залитим фарбою автомобілем із кримськими номерами та великою літерою «Z» на капоті стався у Новополоцьку 1 липня.

За кілька днів до інциденту в Іллі та Сергія на дорозі стався конфлікт - росіянин їхав п'яним за кермом, а білорус зробив йому з цього приводу зауваження. Після інциденту з автомобілем проросійський активіст згадав цю ситуацію і назвав силовикам номер машини білоруса, який зробив йому зауваження.

Також повідомлялося, що крім Іллі затримали його сина Дмитра, невістку і брата. 4 липня у них вдома провели обшук, а родичів доставили у відділ міліції. Пізніше дружину і брата Іллі відпустили, перевіривши телефони, а його самого помістили в реанімацію Вітебська.

Пізніше стало відомо, що 6 липня суддя Зінаїда Балаболова засудила сина та невістку Іллі до 15 діб кожного «за звинуваченням у зберіганні та розповсюдженні екстремістських матеріалів». Дмитро знайшов підписку на видання «Дзеркало» в Instagram, а його дружина Вікторія мала підписку на те саме «Дзеркало» у «ВКонтакті».

Максима Дубровського, батька чотирьох дітей, заарештували на 14 діб

Парафіянина церкви «Світло правди» Максима Дубровського затримали 18 липня. Він провів ніч у реанімації на Окрестіна. 19 липня його справу розглядала суддя Центрального району Мінська Вікторія Шабуня. Вона визнала його винним за ст. 24.3 КУпАП за «непокору поліцейському».

Суд призначив батькові чотирьох маленьких дітей 14 діб арешту.

За вимпел із «Погонею» водія вантажівки заарештували на 10 діб.

Як стало відомо, 31 березня суддя Верхньодзвінського районного суду Тетяна Кукліна заарештувала на 10 діб водія вантажівки Олександра Каваленко, якого звинувачували у проведенні масового заходу.

За версією суду, Коваленко розмістив на передній панелі салону автомобіля вимпел із зображенням біло-червоно-білого прапора та герба «Погоня». Повідомлення в поліцію про правопорушення надійшло з Вітебської митниці - з пункту пропуску «Григоровщина».

Олександр не знав, що в салоні автомобіля знаходиться «заборонена» символіка. На суді він заявив, що ніколи не виступав проти чинної влади. Тим не менше, за словами судді Кукліної, водій проводив несанкціоноване владою пікетування, яке було пов'язане з вираженням суспільно-політичних інтересів і відбувалося з використанням протестної символіки.

75-річного Бориса Хамайду заарештували на 15 діб

29 липня відомий вітебський демократичний активіст був затриманий прикордонниками біля латвійського кордону, тому там стоять патрулі, які просять пред'явити документи.

Прикордонники шукали дизель, перевіряли паспорти. Побачили, що у Хамайди була обкладинка з «Погоньою». Спочатку говорили на загальні теми. А коли підійшли до перону в Бігосаві, наздогнали Хамайду і затримали.

У Верхньодзвінському районному суді Бориса засудили до арешту, але подробиць, за якою статтею його покарали, його друзі та знайомі не повідомляють.

У Бориса Хамайди немає близьких родичів, які могли б дізнатися точну причину його арешту.

Жителя Докшиців Віктора Сівцевича засудили на 10 діб за «виробництво інформації екстремістського характеру»

20 червня суд Докшицького району розглядав справу місцевого умільця, на сторінці якого в «Однокласниках» міліція помітила логотип телеканалу «Б», а також репост з інтернет-ресурсу, також визнаного в Білорусі екстремістським. Суддя В'ячеслав Єлісеєнко засудив Віктора до 10 діб арешту.

Сівцевича затримали напередодні суду, співробітники Докшицького відділку поліції перевірили його телефон і виявили так звані «екстремістські матеріали».

За матеріалом "Весна"