СБУ заявила про затримання білоруського диверсанта "Вагнера"

Служба безпеки України 15 січня повідомила , що в результаті «багатоетапної спецоперації» затримано учасника групи «Вагнера», якого російська військова розвідка «кинула» в Україну здійснювати диверсії.

Українська спецслужба повідомляє, що громадянина Білорусі затримали під час спроби прикріпити GPS-трекери до опор ліній електропередач, що живлять Київську агломерацію. Зазначається, що за сигналами цих пристроїв РФ мала намір скорегувати удар по українських енергетичних об'єктах.

За даними СБУ, у 2014-2017 роках затриманий «входив до складу терористичних угруповань – так званих «ЛНР» і «ДНР» та брав участь у бойових діях на сході України». На початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року вступив до лав приватної військової компанії «Вагнер», у складі якої штурмував Бахмут та прилеглі населені пункти.

Після цього чоловік повернувся до Білорусі, де, як стверджується, «отримав завдання від свого керівника з ГРУ підготувати диверсії на прикордонній території України». Йому було доручено пробитися на територію Рівненської області для коригування авіаційних атак Російської Федерації на об’єкти енергетичної інфраструктури.

Повідомляється, що СБУ стало відомо про ці «плани агресора під час перебування ворожого диверсанта на території Білорусі», після чого спецслужба «поетапно задокументувала його злочинні дії від перетину державного кордону до прибуття на диверсійне місце в Україні».

Як повідомили в СБУ, затриманому буде пред'явлено звинувачення за ст. 113 (диверсія) та ч. 1 ст. 2583 (участь у терористичній групі чи терористичній організації) Кримінального кодексу України.


За матеріалом "Позірк"