Швейцарський суд виправдав Юрія Горавського у справі про викрадення білоруських політиків

28 вересня суд кантону Санкт-Галлен у Швейцарії оголосив вирок екс-бійцю Білорусі САХР Юрію Горавському, який у 2019 році публічно заявив про свою причетність до викрадення опозиційних політиків у Білорусі. Суддя Олаф Хамбель виправдав його у справі.

Суддя не повірив історії, яку Горавський розповів під час засідання, і засвідчив, що в свідченнях багато суперечностей. Крім того, суд вважав, що деякі свідчення були вигадані Горавським.

Суддя також зазначив, що цей процес є «особливою справою, до якої залучений уряд», і він конкретно відповідає за насильницькі зникнення опонентів режиму.

Цивільні позови Олени Захаренко та Валерії Красовської будуть направлені до іншого суду. Родичі зниклих безвісти сьогодні не були присутні на оголошенні вироку.

Після винесення вироку кореспондент «НК» спробував поспілкуватися з Юрієм Горавським.

Ви шкодуєте, що брали участь у викраденні опозиційних політиків? Ви розуміли, беручи участь у цих спецопераціях, що це політичні справи? Як Павліченко пояснив вам необхідність затримання Захаренка, Гончара і Красовського? – запитав Горовського кореспондент Нового Часу.

Однак Горавський не відповів ні на одне питання, натягнувши капюшон на голову.

Адвокат Горавського повідомила журналістам, що її сторона задоволена рішенням суду.

Юрія Горавського судили в межах універсальної юрисдикції, згідно з якою тяжкий злочин, скоєний в одній країні, може стати предметом розслідування в іншій країні. Законодавство Швейцарії не дозволяє притягувати Горавського до кримінальної відповідальності за більш серйозним – за вбивства чи співучасть у них, оскільки нібито розправи над опонентами режиму відбувалися на території Білорусі. Відтак, екс-військового судили за причетність до «численних зникнень».

Колишній спецназівець дав свідчення, де розповів подробиці викрадення та вбивства екс-міністра внутрішніх справ Юрія Захаренка, екс-голови ЦВК Віктора Гончара та бізнесмена Анатолія Красовського. Прокурор просив для нього три роки позбавлення волі з відстрочкою на два роки.

Сам факт цього процесу може стати поштовхом для інших країн використовувати універсальну юрисдикцію для розгляду злочинів, скоєних режимом у Білорусі. До речі, цього домагаються білоруські демократичні сили за кордоном. У 2020 році справи про тортури в Білорусі намагаються відкрити як мінімум у Литві та Німеччині.

«Це може надихнути інші демократичні країни вести подібні процеси у своїх країнах проти тих представників режиму, які скоюють серйозні злочини проти білоруських громадян», — вважає швейцарський правозахисник, юридичний консультант організації Trial International Бенуа Местр. Саме «Траял Інтернешнл» викликав розслідування Горавського та ажіотаж навколо його кримінальної справи універсальної юрисдикції.

«Насильницькі зникнення є улюбленим інструментом диктаторів. За час правління Лукашенка зафіксовано понад 30 таких зникнень. Якщо Юрія Горавського визнають винним, то для Лукашенка це буде також обвинувачувальний вирок. Це може стати переломним моментом, який унеможливить безкарність, незалежно від кордонів і того, скільки часу минуло», – заявила про суд над Горавським лідер білоруських демократів Світлана Тихановська.

 

За матеріалом "Новий час"