Сьогодні День Державного Прапора та Герба «Погоня»

Сьогодні День Державного Прапора та Герба Білорусі. 19 вересня 1991 року - найважливіша дата в новітній історії Білорусі. Цього дня державними символами Білоруської держави стали герб «Погоня» та біло-червоно-білий прапор. Їх історія налічує сотні років.

Різні варіації герба «Погоня» зустрічаються з середини X століття в історії багатьох народів, що жили на південних і східних берегах Балтійського моря - від Данії до Новгорода. Вершник із мечем був присутній на печатках вождів Бодричів і Лютичів, а також князів Казимира Апольського та Олександра Невського.

Перша письмова згадка про вживання «погоні» на території Білорусі зустрічається в литовських літописах 1278 року і пов'язана з князем Нарімонтом. Густінський літопис розповідає про появу герба за часів великого князя Вітеня (1294-1316). Перше візуальне зображення «Погоні» зустрічається на печатці «короля Литви і Русі» Гедиміна М (1316-1341). Герб присутній і на печатці полоцького князя Гліба, датованої 1330 роком. «Погоня» була на печатці великого князя литовського Альгерда, якою він скріпив угоду з польським королем Казимиром у 1366 році.

Найдавніші відомості про біло-червоно-білий прапор також належать до Середньовіччя. Першим документальним свідченням його використання вважається картина німецького художника Ганса Креля 1524 року, присвячена битві під Воршею. Також біло-червоно-білий прапор добре видно на картині фламандського художника Пітера Снерса 1619 року, присвяченій битві під Кірхгольмом.

Білоруські дослідники брати Іван та Антон Луцкевичі знайшли в одному з аль-кітабів відомості про татарську кінноту, яка брала участь у Грюнвальдській битві під біло-червоно-білим прапором Вітовта Великого з нашитими півмісяцем і зіркою. Саме через те, що полотнище належало великому князю, його почали активно пропагувати як історичний прапор білорусів.

Біло-червоно-білу символіку використовували учасники національно-визвольного руху ХІХ – початку ХХ ст. У 1909-1912 роках стрічки цих кольорів використовували білоруські студенти в Петербурзі. У 1916 році прапором у вигляді біло-червоно-білого полотнища володіла організація «Союз незалежної Білорусі», яку очолював Вацлав Ластовський.

У 1918 році була проголошена Білоруська Народна Республіка, де герб «Погоня» поряд з біло-червоно-білим прапором став головним символом нової держави.

19 вересня 1991 року Верховна Рада БРСР прийняла Закон «Про назву Білоруської РСР», згідно з яким вона стала «Республікою Білорусь», а біло-червоно-білий прапор і герб Погоні стали державними символами Республіки Білорусь.

За затвердження «Погоні» державним гербом Республіки Білорусь проголосували 204 депутати, 25 утрималися і жоден не голосував проти.

Головними лобістами нового символу виступили партія «Білоруський народний фронт» і постійна комісія з питань освіти, культури та збереження історичної спадщини, яку очолює білоруський поет Ніл Гілевич.

 

Перекладено на українську із статті «Хартія 97»