Співробітника Вітебського облвиконкому судять за «агентурну діяльність» на користь України

15 лютого у Вітебському обласному суді розпочався суд над 37-річним громадянином України Андрієм Шмаєм. Йому інкримінують дві серйозні статті Кримінального кодексу: ст. 358 (шпигунство) та ст. 358-1 (агентурна діяльність), за якою українцю загрожує до 15 років позбавлення волі. Справу розглядає Євген Бурунов. Процес закритий.

Андрій перебуває під вартою з 19 січня 2023 року в СІЗА-2. Затримали його прямо на робочому місці. Довгий час рідні не знали, що з ним сталося, і лише через два тижні дружині Андрія зателефонували з органів. Чоловік, який назвався слідчим, попросив передати документи Андрія. Більше подробиць він не надав.

Чоловік народився у Чернігові та має українське громадянство. Після одруження переїхав до Білорусі. У Вітебську родина проживає 10 років. Андрій працював ремонтником будинку Вітебського облвиконкому. 

У фільмі АНТ про теракт у Мачулищі та мережу СБУ, випущеному в Білорусі 5 квітня 2023 року, йдеться про те, що Андрій Шмай через месенджер Signal в Україну регулярно надсилав молодшому братові інформацію про ситуацію в облвиконкомі. Брат Руслан, який служить у Чернігівському оперативному відділі «Північ» і є заступником командира з оперативної роботи. У фільмі також стверджується, що листування було зашифроване, хоча Андрій Шмай пояснює, що він просто видаляв повідомлення, коли їх було багато.

Відомо, що Андрій Шмай - колишній військовий, з 2006 по 2013 роки служив інспектором на КПП «Яриловичі» на білорусько-українському кордоні. Потім переїхав до Вітебська, влаштувався робітником з комплексного обслуговування та ремонту будівель і споруд - виконував різні роботи, пов'язані з обслуговуванням матеріальної частини закладу (обслуговування електроенергії, сантехніки та інші поточні роботи, які не вимагають високої кваліфікації).

За матеріалами "Весни"