«Справжня Білорусь вільна, відкрита, робить європейський вибір». Наталя Пінчук — на Нобелівській конференції миру 2023

31 серпня в Осло відбулася Нобелівська конференція миру 2023, яка цього року відзначає досягнення правозахисників, визначає ризики, з якими вони стикаються, і закликає до дій для підтримки їхньої роботи. На ньому виступили лауреати Нобелівської премії миру (Ширін Ебаді, Рігоберта Менчу Тум), молоді активісти, а також представники трійки лауреатів 2022 року, серед яких дружина Олеся Біляцького Наталя Пінчук.

На початку свого виступу Наталя Пінчук зазначила, що, на жаль, західний світ зараз рідко помічає Білорусь:

«Тому підкреслю: Білорусь - це не Росія, і лукашенко - не Білорусь. Але справжня Білорусь - вільна, відкрита, робить європейський вибір. Це ті самі звичайні люди, які в 2020 році зробили надзвичайні речі, здивували світ, коли мільйони білорусів вийшли на мирні протести проти нахабно сфальсифікованих виборів, а білоруське суспільство досі ненавидить диктатуру, ніколи не погоджувалося на використання росією території країни для агресії проти наших добрих українських сусідів, опирається цьому, як може».

Наталя розповіла на конференції про свого чоловіка, політв’язня Олеся Біляцького. Вона зазначила, що у 2021 році він знав, що рано чи пізно його знову заарештують, але відчував моральний обов’язок зробити все для звільнення вже ув’язнених колег-правозахисників і подати приклад іншим.

«Після арешту мені дозволили його побачити лише через рік. Зустріч була крізь скло. Олесь був дуже позитивним і оптимістичним, але розумів, що йому загрожує небезпека. Не знаю, коли ми знову побачимося Але він не зламається морально, тому що у нього є почуття місії, яке допомогло Олесю пережити попереднє ув'язнення лукашенка 10 років тому і підтримує його дух зараз, коли він пережив 60 років у в'язниці. З часів Олеся Біляцького з юності, з часів комуністичної диктатури, присвятив своє життя боротьбі за фундаментальні права людини – право бути вільним, право обирати владу, право бути собою».

Наталя Пінчук заявила, що лукашенко, щоб догодити путіну, продовжує відбирати в білорусів усі права, включно з правом на ідентичність:

«Закриваються тисячі громадських організацій, у тому числі всі, хто займається відродженням національної культури та мови. Ув'язнюють вчителів, письменників, журналістів, музикантів, художників. Так розчищається простір для використання Білорусі як трибуни для російського реваншизму.

Білоруські правозахисники та інші сміливці у в'язницях лукашенка схоплені за бажання бачити свою країну вільною від диктатури та російського поневолення».

За матеріалом "Вясна"