Талай, Басков, Лукашенко... Хто ще возить українських дітей до Білорусі

«10 березня легендарний параолімпієць Олексій Талай звернувся до Постійного комітету Союзної держави з проханням посприяти в організації проїзду дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах на території ДНР і ЛНР, на оздоровлення в Республіку Білорусь,» — такий документ потрапив до рук журналістів Білоруського центру розслідувань. Стаття була написана через чотири дні після того, як був виданий ордер на арешт володимира путіна за звинуваченням у військових злочинах — незаконній депортації дітей з окупованих територій України.

Хто з білорусів, крім плавця-параолімпійця, має відношення до цієї «дитячої спецоперації», з'ясував BRC.

Під виглядом допомоги

Звернення Талая було почуте. Діти з окупованих територій України втекли до Білорусі. Тут на них чекає насичена програма з масою розваг: похід на каток, басейн, зоопарк, дельфінарій. А також екскурсія в Академію МВС та Центр безпеки МНС. Щоб діти з Горлівки не думали про те, що відбувається вдома, для них провели майстер-класи зі стрільби у військовій частині 3214. Там базується спецназ МВС, який жорстоко розганяє ворогів влади під час масових вуличних протестів.

У Білорусі також проводять концерти для дітей. На них виступають провладні артисти. Наприклад, «Сестри Груздєві». 7 жовтня 2022 року, в день народження путіна, зі сцени білоруського табору «Дубрава» українським дітям, які сидять у залі, скажуть: «Нехай Байден помре, Боже, прости мене. Зеленський теж. Хай живе путін у щасті і візьме владу над усією Україною».

Під час спортивних заходів діти знайомляться з Дмитром Басковим. Цей хокейний функціонер причетний до викрадення та смерті керівника «Майдану Змін» Романа Бондаренка.

Сім'я лукашенка

Члени родини лукашенка також беруть участь в організації заходів для дітей, яких привезли до Білорусі з України. Один із них – активіст провладного об’єднання «Патріоти Білорусі», співвласник компанії ТОВ «Швидкі автомийки» Володимир Кулаков. Він є чоловіком Тетяни Кулакової, сестри дружини Дмитра Лукашенка.

Володимира можна побачити на фото з Олексієм Талаєм, зроблених після концерту в санаторії «Зелений Бор», який організували для дітей з Горлівки. Він також на кадрі з хокейного матчу, на який повезли українських дітей.

До того, що відбувається в Білорусі з українськими дітьми, ймовірно, причетний і бізнес-партнер Кулакова, голова «Патріотів Білорусі» і організатор автопробігів на підтримку Лукашенка Микола Зарубицький. А в одному з дописів Talaya Foundation йдеться, що приїзд дітей до Білорусі був організований за сприяння Президентського спортивного клубу та особисто його голови. Це крісло займає Дмитро Лукашенко.

Кримінальний фонд

Крім Кулакова і Талая, на фото ще кілька людей із «Зеленого бору». Чоловік і дружина Дмитро та Юлія Казакови мають відношення до фонду Талай. Дмитро – член опікунської ради, Юлія – координатор соціальних проектів.

Юлія закінчила Академію МВС, але в правоохоронних органах не працювала. Казакова допомагає силовикам ще в один спосіб: восени 2020 року вона двічі викривала людей із символікою БЧБ і одного разу повідомила про дорожній знак у протестних кольорах.

 

Завдяки «Кіберпартизанам» слідчі БРК з’ясували, що її чоловік Дмитро на початку 90-х був засуджений за крадіжки, а на початку 2000-х – за сукупністю злочинів – був позбавлений волі на п’ять років і один місяць з конфіскацією майна. Покарання відбував у Шклові.

Також на фото із «Зеленого Бору» зображений член Президентського спортивного клубу, співробітник Благодійного фонду Олексія Талая Євген Назаревич. У нього, як і у Дмитра Казакова, кримінальне минуле. У 2002 році його засудили до двох років виправних робіт за побиття жінки на базі відпочинку «Купалинка» в селі Грандічі.

У цій же компанії – письменник Микола Гаврилов. Допомагає Фонду Талая відправляти в «ДНР» і «ЛНР» засоби гігієни, продукти харчування, одяг і медикаменти. До співпраці з фондом чоловік два роки провів у колонії у Вітебській області. Чи відбував він покарання, чи працював там, не зовсім зрозуміло. Однак у 2007 році Гаврилова - тепер це зрозуміло - притягнули до кримінальної відповідальності за те, що він із застосуванням насильства, небезпечного для життя, викрав гроші з ресторану.

Хто платить за «евакуацію»

Вивезення дітей з окупованих територій України до Білорусі оплачується з бюджету Союзної держави, тобто з державних бюджетів росії та Білорусі. Лише у вересні 2022 року з союзного бюджету на «надання гуманітарної допомоги» на окупованих територіях виділили 29 мільйонів російських рублів (близько півмільйона доларів). Ці гроші були виділені, в тому числі, на оздоровлення українських дітей у Білорусі.

Фонд Талая також просить фінансової допомоги у місцевої влади – білоруських виконкомів.

Крім грошей із бюджету Союзної держави, організація отримує підтримку від російських чиновників і навіть приватного спонсора – російського бізнесмена Миколи Гінца. Чоловік віддав на заснування садибу Романових під Борисавою. Талай планує створити на його базі новий реабілітаційний центр для дітей.

Окупаційна влада почала масову депортацію дітей із захоплених територій невдовзі після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року. За даними проекту «Діти війни», наразі до Росії депортовано майже двадцять тисяч українських дітей.

У Кремлі те, що відбувається, називають евакуацією та порятунком. Європарламент уже оцінює незаконне вивезення дітей з окупованих територій України як злочин проти людства та геноцид українського народу.

За матеріалом "Євроррадіо"