Тіло вбитої під Києвом дівчини, яку майже 2 роки шукала вся Україна, опинилося в Мозирі

Дівчину, яку майже два роки шукала вся Україна, знайшли мертвою. 15-річна Аріна Ятюк була поранена російськими військовими 3 березня 2022 року на Житомирській трасі, коли її родина намагалася втекти від окупації. Виявляється, тіло Аріни Яцюк завжди було в Білорусі.

Інформацію про Аріну надали журналісти білоруського незалежного медіа «Flagshtok»: батьки дівчинки загинули на місці, коли намагалися виїхати з під окупації. А поранену Аріну росіяни нібито забрали на лікування. Відтоді про неї нічого не було відомо.

Білорусь приховувала смерть української дівчини?

У жовтні родичі 15-річної Аріни Ятюк нарешті змогли поховати її в Умані Черкаської області поруч із вбитими російськими солдатами мамою й батьком.

Всі ці майже два роки дідусь, бабуся, дядько і тітка дуже сподівалися, що Аріна жива. Вони реагували на найменшу інформацію про невідому дитину, яку вивезли до Білорусі.

Але надії були марними. Усі ці довгі місяці тіло Аріни перебувало в морзі міста Мозир у Білорусі.

Рідні писали багато звернень до Білорусі, оскільки була інформація, що туди доставили постраждалу дівчину. Але кожного разу отримували відповідь, що Аріни Яцюк немає ні серед живих, ні серед мертвих на території Білорусі.

Поки тіло дівчини шляхом обміну не передали в Україну. Її вже ідентифікували за ДНК.

Мама кричала, що в машині діти

Трагедія сталася 3 березня 2022 року. Сім'я Яцюків - мама Анна, тато Денис, 9-річна Валерія і 15-річна Аріна - виїхали з Києва на дачу в селі Северинівка Київської області в перші дні російського вторгнення в Україну.

Окупантів там ще не було, у сусідньому селі Матижин було чути стрілянину, над головою щось літало. Сім'я хотіла переїхати на дачу, поки все не заспокоїться. Але вже 2 березня зв'язок з ними зник.

Як пізніше розповіла волонтерам молодша донька Валерія Яцюк, яка вижила, 3 березня її батьки наважилися виїхати з Северинівки в Умань до дідуся і бабусі. Вони сіли у дві машини. Валерія поїхала з мамою, а Аріна - з татом. Також з ними були хрещені діти, а також котики та собаки.
Коли машини з'їхали з Житомирської траси, російські військові відкрили по них вогонь. Мама дівчаток кричала, щоб не стріляли, бо в машині діти. Однак це не зупинило російських солдатів.
Валерія намагалася викликати швидку з телефону матері, важко пораненій Анні все ж вдалося ввести свій код у телефон. Але додзвонитися не вдалося. Дівчина кілька годин тинялася по окрузі, стукала по будинках, але двері їй ніхто не відчиняв.

По трасі проходили російські танки, вона ховалася. А потім знайшла батькову машину. Денис був уже мертвий, поруч сиділа Аріна, була поранена в стегно. За словами Валерії, у її сестри був великий і жахливий пухир на нозі.

Аріну вивезли на «лікування» до Білорусі

Незабаром до автомобіля під'їхали російські військові на танках. Вони посадили сестер у різні машини. Вони відвезли Валерію в село Копилів і віддали невідомим місцевим жителям. А про Аріну сказали, що повезуть на лікування в Білорусь. Після цього Аріна зникла.

6 квітня 2022 року, після звільнення Київської області, в Умані поховали батьків дівчаток. А Аріну продовжили шукати. Рідні повідомили у соцмережах. Брат Дениса Володимир і його дружина Оксана подали запити до Міністерства закордонних справ Білорусі. Звідти прийшла відповідь, що в Білорусі такої дівчини немає.

Рідні звернулися до посольства України в Білорусі та Червоного Хреста. Але інформації про Аріну не знайшли.

Весь цей час тіло дівчини лежало в Мозирі

«Весь цей час тіло онучки лежало в Мозирі. Була інформація про її ім'я. Але нам ніхто нічого не казав, всі ховалися. Мабуть, вона померла того ж дня, 3 березня. Якби їй одразу допомогли, перебинтували ногу, можливо, вона б залишилася жива. Її тіло обміняли, її ідентифікували за ДНК. От і все, її не стало», розповідає дідусь Валентин Іванович.

Поховали Аріну в Умані поруч із мамою та батьком. Залишилася тільки молодша сестра Валерія, якій дивом вдалося вижити під кулями росіян. Зараз вона у Польщі разом із дядьком Володимиром (братом загиблого Дениса) та його дружиною Оксаною.
Там дівчина вже вчиться у школі, Польща їй дуже подобається.

За матеріалом "Флагшток"