У Білорусі створено навчально-бойові центри

17 липня РБ ратифікувала Угоду з рф про створення та функціонування навчально-бойових центрів спільної підготовки військовослужбовців ЗС РБ та ЗС рф (далі – НБЦ). Рішення про створення НБЦ було ухвалено ще у березні 2021 року. Тоді повідомлялося про плани створення трьох центрів – у Нижегородській та Калінінградській областях рф, а також Гродненській області РБ.

Відповідно до статті 4 проекту Угоди про створення НБЦ, їх основними завданнями є: підготовка особового складу до виконання навчально-бойових завдань у рамках реалізованих програм спільної підготовки, обмін досвідом з питань бойового застосування діючих зразків військової техніки, навчання практичним навичкам роботи на зразках військової техніки ЗС РБ та рф, уніфікація бойової підготовки.

Відомо, що НБЦ для підготовки підрозділів ВПС та військ ППО було створено у РБ ще восени 2021 року, за півтора роки до ратифікації угоди. НБЦ працюють за такими напрямами:

  • для авіації – на аеродромі «Барановичі» 61-й винищувальної авіаційної бази. Завдання: навчання льотних екіпажів на винищувачах Су-30СМ;
  • для зенітних ракетних військ – на базі 1-го зенітного ракетного полку (село Лабно-Огородники, Гродненський район). Завдання: перепідготовка білоруських розрахунків із ведення бойової роботи та обслуговування зенітних ракетних систем С-400.

У свою чергу, в рф на базі 333 центру бойової підготовки Західного військового округу (с. Мулино, Нижегородська область) було створено НБЦ сухопутних військ. У центрі ведеться підготовка мотострілецьких та танкових підрозділів. Навчання у ньому вже пройшли кілька груп білоруських військових із 6-ї та 11-ї механізованих бригад (1, 2, 3). При цьому про створення НБЦ у Калінінградській області наразі не повідомлялося.

 

Матеріал за статтею з сайту «Motolko»