У Білорусі три нові «екстремістські формування» — міський паблік, студентська організація та проект допомоги добровольцям в Україні.

У Білорусі оновився перелік «екстремістських формувань» – туди внесли телеграм-чат «Шклов 97%», студентську організацію «Задзіночанне білоруських студентів» та проект допомоги білоруським добровольцям в Україні Prague Support Team.

Шкловський паблік включено до списку за рішенням МВС від 26 вересня. Інші два найменування — за рішенням КДБ від 21 вересня.

«Задзіночанне білоруських студентів» виникло на хвилі настроїв перебудови ще наприкінці 80-х років як неформальне об'єднання білоруських студентів. 1992 року воно було зареєстроване в Мін'юсті офіційно, але вже 2001-го позбавлене реєстрації та продовжило діяльність підпільно.

2020-го члени об'єднання брали активну участь в акціях протесту. 12 листопада 2020 року у семи активістів було проведено обшуки, самі вони були затримані та доставлені до КДБ. Серед них член Координаційної ради, представник Світлани Тихановської у справах молоді та студентів Алана Гебремаріам, Ксенія Сиромолот, Кася Будько та інші.

Згодом багато активістів перебралися за кордон і продовжують діяльність віддалено.

Prague Support Team – проект білорусів у Чехії, який допомагає білоруським добровольцям в Україні.

*Ілюстрація: Анастасія Крайнюк

За матеріалом "Зеркало"