У Білорусі з'явилося об'єднання «СКП-КПРС», створене для «задоволення духовних та інших нематеріальних потреб своїх членів»

У Білорусі зареєстровано міжнародне громадське об'єднання «СКП-КПРС», повідомило Міністерство юстиції. СКП-КПРС – це спілка компартій пострадянських країн.

Як зазначено на сайті Мін'юсту, це міжнародне громадське об'єднання створено з метою:

  • задоволення духовних та інших нематеріальних потреб своїх членів;
  • вивчення та розвитку теорії марксизму-ленінізму, інтернаціоналізму та антифашизму;
  • збереження історичної пам'яті та правди про подвиг радянського народу в роки Великої Вітчизняної війни та післявоєнний період;
  • зміцнення зв'язків та дружби між народами Білорусі та Росії.

СКП-КПРС об'єднує комуністичні партії, які діяли у державах, що утворилися біля СРСР, йдеться на сайті організації. Основні цілі — «захист прав та соціальних завоювань працюючих, збереження та відновлення втрачених основ соціалізму, відродження всебічних зв'язків та дружби радянських народів та відтворення на добровільній основі їхнього державного союзу».

У межах СКП-КПРС діє і білоруська компартія. Також у союзі, крім представників колишніх республік СРСР, компартії невизнаних Придністров'я та Південної Осетії. А комуністи самопроголошених ДНР і ЛНР беруть участь як спостерігачі.

Нагадаємо, олександр лукашенко у квітні 2022 року заявив про «майбутню велику роботу в партійному будівництві та наведення порядку в громадських об'єднаннях» і зажадав переписати законодавство.

Наразі три політичні партії пройшли перереєстрацію в Міністерстві юстиції, і всі вони провладні: це Ліберально-демократична партія (ЛДП), Комуністична партія Білорусі (КПБ) і Республіканська партія праці та справедливості. Також реєстрацію отримала нова провладна партія «Біла Русь».

А ось опозиційні партії масово ліквідуються за позовом Мін'юсту — це вже сталося з партією «Зелені», Республіканською партією, партією «Білоруська соціал-демократична громада», Соціал-демократичною партією Народної згоди, Партією БНФ, Об'єднаною громадянською партією (ОДП).

За матеріалом "Зеркало"