У Бресті судять громадянку України за те, що у березні 2022 року відправила 2 відео російської військової техніки

11 жовтня 2023 року Брестський обласний суд почав розглядати кримінальну справу проти Брюханової Катерини Андріївни. Дівчина є громадянкою України, родом із міста Херсон. Вона відучилася у Китаї, закінчила там університет у 2015 році, а у 2016 переїхала до Білорусі. У Білорусі працювала перекладачкою з китайської. На даний момент Катерині 29 років.

25 липня 2023 року Брюханову затримали під час проходження білоруського кордону. Від неї вимагали дати на перевірку телефон, вона надала його співробітникам разом із паролями. Білоруські силовики виявили, що 30 березня 2022 року вона відправила 2 відео в чат-бот редакції «Дзеркало». На відео було пересування російської військової техніки під Мінськом, яке вона сама зняла.

Саме за ці 2 відео дівчину затримали, помістили до СІЗО. Їй звинуватили за ч.1 ст.361-4 КК РБ (Сприяння екстремістській діяльності), оскільки білоруська влада вважає незалежне ЗМІ «Дзеркало» так званим «екстремістським формуванням».

Катерина на суді свої дії пояснювала тим, що злякалася та розлютилася, коли побачила багато техніки з літерами «Z» та «V». Розповіла, що на її батьківщині ці знаки вважаються ворожими. А до «Дзеркало» відправила тому, що хотіла дізнатися, що відбувається, адже ніде про рух такої техніки не писали.

На суді роль прокурора виконував Олександр Батюшко. Він був помічений уже в кількох десятках політичних кримінальних справ (зокрема представляв звинувачення на суді над російською громадянкою Іриною Вікхольм, якій також присудили колонію).

Прокурор Батюшко зажадав Брюханової 2 роки 6 місяців колонії загального режиму.

Суддя Андрій Сіз оголосить вирок 13 жовтня.

За матеріалами "Берасцейська весна"