У білоруських тюрмах утримують українців

Силовики затримують громадян України за надуманими звинуваченнями, або й зовсім без звинувачень – просто так.  

Альберт Сіньков – мешканець Сватова Луганської області (тепер російської окупації) у травні 2023 року повертався з Німеччини в Україну через Білорусь і там потрапив у «полон». Майже два місяці Альберт і його друг провели в ізолятор Гомеля.

«Радіо Свабода» розповідає історію Альберта Сінькова, розмовляючи з його дружиною Інною. Сам він не готовий спілкуватися з журналістами після пережитого.

 «Коли навесні 2022 року росіяни окупували Сватове, жити там стало неможливо. Я поїхала з дитиною в Німеччину. Чоловік залишився вдома, бо якщо хати не мають господарів, то росіяни їх грабують, вивозять все в росію. Більше того, там залишилася мама Альберта», – пояснює Інна.

Каже, чоловіка давно не бачила, він не міг до них приїхати. Але через деякий час Альберт все ж добрався до сім'ї. Тоді він вирішив повернутися до Сватова, щоб забрати деякі свої речі.

«Зустрів друга, теж з Луганської області, який запропонував поїхати разом на машині. Вирішили їхати через Білорусь, щоб швидше – був великий гак через Литву. Виїхали 16 травня, перетнули кордон між Польщею та Білоруссю, їх затримали в Гомельській області», – розповіла жінка.

Інна розповідає, що на її чоловіка та його друга одразу одягли наручники, забрали машину, а їх відвезли в ізолятор.

«Також сказали, не переживай, завтра ми тебе відпустимо. Але ніхто не відпустив. Ми задіяли наші зв’язки і з’ясували, що вони сидять у гомельському ізоляторі, без будь-яких звинувачень, без кримінальної чи будь-якої іншої справи», – додає дружина Альберта.

Вона подзвонила в гомельський ізолятор , але чергова відповіла, що такої людини, як Альберт Сіньков, у них немає. Потім Інна знайшла адвоката, і змогла з’ясувати, що українці справді перебувають у СІЗО, але захисник їм не потрібен, оскільки проти них не порушували ні адміністративних, ні кримінальних справ, а тримають за ґратами до з’ясування обставин.

«І вони просто сиділи. Умови, каже чоловік, були жахливі. Годували гарячою водою з капустою на дні. Пізніше він жартував, що країна вважається картопляною, але він майже два місяці в СІЗО картоплі не бачив, її не давали. Коли вони з товаришем просто голодували і почали грюкати дверима, щоб дати хоч чогось поїсти, охоронці кричали їм: «Ми вас зараз поб’ємо», – розповідає Інна.

За її словами, через знайомих вдалося передати передачу для Альберта і його друга. «Не все прийняли. Але Альберт сказав, що вони з таким задоволенням їдять простий хліб зі спеціями! У них було відчуття, що це сало».

Інна додає, що міліція чіплялася до її чоловіка за різні дрібниці. «Вони сказали: «Чого ти так багато їздиш, чому в паспорті стільки штампів?». Дивилися в телефоні фото з сімейних свят і казали: «Ось так ви їсте, які у вас багаті столиЩо це, для чого? Не знаю», – дивується жінка.

Альберт з другом пробули в гомельському ізоляторі близько двох місяців. «Одного разу конвоїри відкрили двері і сказали: «З речами!» – каже Інна. – Ніхто нічого не пояснював, жодних документів. Що це взагалі було? Може, на них щось хотіли викопати, але нічого не знайшли».

 

В результаті Альберту в паспорт поставили штамп про заборону в'їзду в Білорусь на один рік, а його другу - на 10 років.

«Їм віддали машину і сказали просто: «Іди геть звідси!» А до Німеччини поверталися через Білорусь і Польщу. Зараз через Латвію їхати страшно, тому що на кордоні перевіряють і російські прикордонники», – каже Інна.

Її дивує, що в Білорусі такі правила. «Сидів мужчина з чоловіком, який поставив десь лайк, каже, вже вісім місяців так сидить. Це щось незрозуміле. Як взагалі можна жити в такій країні, де навіть слова не можна сказати?»

Це вже не перший випадок затримання громадян України в Білорусі після 24 лютого 2022 року. Серед них є вже засуджені, підозрювані та заарештовані.

Павла Купрієнка засудили до семи років позбавлення волі за "агентуру". Миколу Швеця звинувачують у "підриві російського військового літака" на аеродромі в Мачулищі, за що можуть застосувати смертну кару. Андрія Шмая підозрюють у "співпраці з іноземною розвідкою". Артем Макавей більше п'яти місяців перебуває в ізоляторі Бреста, не знаючи, чому його хочуть депортувати з Білорусі. Ще сімох громадян України затримали за "шпигунство".

Подробиці подібних випадків у Білорусі сьогодні можна дізнатися лише з репортажів державного телебачення, які готують мовники за матеріалами спецслужб.

Громадянам України, які можуть опинитися в ситуації Артема Маковея, правозахисники рекомендують: якщо вам надійшло повідомлення з Управління громадянства та міграції, з’являйтеся, а краще візьміть із собою адвоката або повідомте про візит родичів, знайомих чи друзів, адже не виключено, що людину можуть просто поставити перед фактом: вирішується питання про вигнання чи депортацію. І просто залишайся там.

Якщо близькі будуть в курсі, вони зможуть швидко зорієнтуватися і знайти адвоката, який зможе оскаржити це рішення у вищій інстанції, а потім і в суді. Строк оскарження п'ять робочих днів. Для звернення юристи рекомендують зібрати різні документи, які підтверджують зв'язок громадянина з країною і доводять відсутність правопорушень та інше. Основними документами, що регулюють ці питання, є закон «Про правовий статус іноземних громадян та осіб без громадянства в Республіці Білорусь» (ст. 67) і дві постанови Ради Міністрів: «Про затвердження Положення про порядок видворення іноземних громадян та осіб без громадянства» і «Про порядок видворення іноземних громадян та осіб без громадянства з Республіки Білорусь».

Посольство України в умовах війни та внутрішньополітичної ситуації в Білорусі також обмежене в можливостях надання допомоги своїм громадянам. 10 березня 2023 року в інтерв’ю українському виданню LIGA.net посол України в Білорусі Ігор Кізім заявив, що на сьогодні в Білорусі за шпигунство затримано семеро громадян України, доступу до яких немає:

«Ми з родичами намагаємося якось до них потрапити, але коли втручається КДБ, вони навіть не пускають консула і призначають свого адвоката, який нічого не говорить... Зараз можливості посольства і консульства дуже обмежені, тому що білоруська сторона розглядає нас як потенційних ворогів».

Українські дипломати закликають своїх громадян по можливості утриматися від поїздок до Білорусі.

За матеріалом "Новий час"