Указ Лукашенка значно ускладнить життя білорусів в Україні, – коментар і поради правника

Українська держава повинна якнайскоріше відреагувати на указ Лукашенка, щоб гарантувати українським білорусам безпеку та елементарні громадянські права. Нагадаємо, днями самопроголошений ухвалив закон, відповідно до якого білоруські посольства та консульства перестануть видавати нові паспорти та продовжувати старі для громадян Білорусі, що перебувають за кордоном. Оформити доручення в чужій країні також не вийде.

Коментує адвокатка, керівниця правового департаменту Free Belarus Center Олена Юркіна:

– 4 вересня Лукашенко підписав указ № 278, яким обмежуються права білорусів, що проживають за межами Білорусі. Цей наказ стосується як цивільних взаємовідносин громадян Білорусі всередині країни, так і можливості отримання консульських послуг за межами Білорусі.

Спершу звернемо увагу на консульські послуги. Отже, зазначеним рішенням Лукашенко фактично заборонив, по-перше,  продовжувати термін дії паспортів в консульських установах, по-друге, – видавати нові паспорти у консульствах.  

Також обмежено можливість оформлення різних документів, навіть тих, що стосуються дитини у ситуації, коли білорус постійно і давно проживає закордоном. Тепер, щоб отримати такі послуги, людині потрібно приїхати в Білорусь і звернутись до міністерства внутрішніх справ за місцем проживання, або, якщо йдеться про особу, яка вже давно виїхала за межі Білорусі і постійно проживає в іншій країні, потрібно звернутись до органів МВС за місцем останньої реєстрації.

Тобто, окремо наголошу, цей указ стосується навіть осіб,  які вже багато років не були в Білорусі, в них є постійні посвідки на проживання в інших країнах, у тому числі в Україні, однак вони досі зберігають білоруське громадянство.  

Тут слід зазначити, що в Україні процедура отримання громадянства досить тривала, і особи можуть перебувати у стані отримання громадянства і 2, і 3, і більше років. Навіть якщо у них чоловік, дружина українці, діти українці, вони сплачують податки в Україні і проживають тут понад 10 років. Аби відмовитись від білоруського громадянства спочатку потрібно отримати українське.

Тепер ще й цей указ. Для того, аби відмовитись від громадянства РБ, тепер обов’язково потрібно повернутися до Білорусі. Рішення для цієї проблеми поки що немає.  Консульські послуги в Україні і так не надавались білорусам, які перебувають в Україні. Після 24 лютого українські білоруси, скажімо, виїжджали у безвізову для білорусів країну і там звертались до білоруських консульств, або ж виробляли шенгенські візи і їхали в європейські країни, щоб отримати консульські послуги. І от тепер у них такої можливості вже не буде. Новий указ Лукашенко зобов’язує людей повертатися в країну, що для більшості білорусів, які проживають в Україні, є небезпечним.

Існує і інша проблема, яка існувала і до вищезазначеного указу. У практиці ініціативи Free Belarus Center дуже багато кейсів, коли у білорусів закінчується термін чинності паспорта або його було втрачено через військові дії. І коли таке стається, то у людей вже нема документа, який їм дає можливість виїхати з України до будь-якої країни. Тобто складається така ситуація, коли українські білоруси ні консульську допомогу одержати не можуть, ні закордон виїхати.

Тут також поки що рішення нема. Ми  з цими питаннями звертались і до народних депутатів, і до Міграційної служби, і до Прикордонної служби… На жаль, на законодавчому рівні в Україні не існує механізму, як людині без чинного паспортного документа, наприклад, оформити документ для проживання (навіть якщо для цього є всі підстави) чи виїхати за кордон.

Інший блок проблем, який виник з 4 вересня  цього року, це ноу-хау від Лукашенка, коли  він згаданим указом постановив, що всі доручення, які видаються установами  Білорусі, що є поза межами Білорусі, громадянам Білорусі, є юридично нікчемними. Тобто на їх підставі не можна  продавати ані нерухомість, ані транспортні засоби, що є у власності громадян Білорусі. Ані передавати частки в юридичних особах. Довідку про шлюб чи розірвання шлюбу, документи про освіту, диплом, атестат – будь-які документи отримати на підставі таких доручень, виданих поза межами Білорусі з апостилем, тепер неможливо. Треба вертатись в Білорусь, що для більшості білорусів становить прямий і безпосередній ризик для життя, здоров'я і свободи.

Щодо цього аспекту, також мало що можна поки що порадити. Можна пробувати деякі питання вирішувати через законного представника – адвоката, який буде діяти на підставі ордеру на території Білорусі. Тобто можна пробувати, але як все буде відбуватися на практиці, наразі невідомо, однак прямо оцими новелами від Лукашенка це не заборонено.

Хочу зазначити, що на цей час досить багато білорусів вже тривалий час проживають в інших країнах. Водночас вони підтримували зв’язок з Білоруссю. Вони прагнули мати спілкування зі своїми рідними  і близькими – це найбільш поширена причина, якщо для тих, хто залишається в Білорусі, не було загрози кримінального переслідування.

Однак тепер Лукашенко фактично унеможливив таке існування на дві країни.

Насправді це ознака того, що країна ще більш закривається для усього цивілізованого світу. На мою думку, це призведе до того, що білоруси-емігранти будуть відірвані і відкинуті від своєї рідної країни Білорусі.

Також цей указ Ллукашенка є викликом для демократичних країн Заходу – вони повинні виробити якусь правову реакцію, щоб гарантувати білорусам у своїх країнах безпеку і реалізацію прав людини.

Зокрема, я прогнозую, що в країнах ЄС значно збільшиться кількість звернень від білорусів щодо отримання статусу біженця.

Водночас цей указ значно ускладнить життя білорусів в України. Судіть самі,  Станом на 31.03.2023 на обліку в Державній міграційні службі України перебувало 30 громадян Республіки Білорусь, яких визнано біженцем в Україні, але ж проживають в українській державі тисячі білорусів і в них народжуються діти, яких вони тепер не зможуть навіть зареєструвати.