Українські мігранти на Гомельщині з другої спроби намагаються отримати матеріальну допомогу від ЮНІСЕФ, обіцяну півроку тому

Переселенці з України, які прибули до Гомельської області після початку повномасштабної військової агресії РФ, так і не отримали фінансової підтримки від ЮНІСЕФ до навчального року. Наразі мігранти повторно заповнили анкети, щоб зрештою отримати обіцяні гроші.
Також на початку лютого представництво ЮНІСЕФ повідомило про необхідність актуалізації даних «з метою здійснення коректності грошового переказу» та запропонувало заповнити «Форму звіряння даних одержувачів грошового поштового переказу до школи». Зазначалося, що поштовий переказ буде здійснено лише тим отримувачам, які заповнили нову онлайн-форму.
 

Це потрібно було зробити до 6 лютого. Але оголошення вчасно помітили не всі, і деякі українські батьки написали в чатах, що не встигли заповнити форму — зараз видає повідомлення, що відповіді більше не приймаються. Волонтери радять мігрантам звертатися безпосередньо до мінського офісу представництва ЮНІСЕФ або через чат у Вайбері «Консультант ЮНІСЕФ — регіони».

Водночас, представництво анонсувало нову програму грошової підтримки у 2024 році, пообіцявши, що інформацію буде розміщено найближчим часом.

Крім того, в ЮНІСЕФ нагадали громадянам України, які нещодавно прибули до Білорусі, що вони мають право перебувати на території країни без реєстрації протягом 30 днів, а потім необхідно вибрати один з двох варіантів: після закінчення 30 днів звернутися за дозволом на тимчасове перебування/проживання (до 90 діб протягом півроку); звернутися з клопотанням про надання статусу біженця чи додаткового захисту у Білорусі. В обох випадках слід звертатися до обласного Управління з громадянства та міграції МВС.
Як раніше повідомляв Флагшток, ще у серпні 2023 року представництво Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) у Білорусі оголосило про те, що виділяє від 300 до 1000 рублів на кожну дитину (залежно від віку) українським сім'ям у Білорусі. Тим, хто заповнив заявки, гроші мали надійти до 15 вересня.

Однак багато українських родин, які проживають на Гомельщині, навіть у листопаді не отримали цієї допомоги. Флагшток тоді дзвонив у представництво ЮНІСЕФ та отримав відповідь, що поштові перекази затримали через «низку технічних проблем». У представництві пообіцяли, що відправлення поштових переказів розпочнеться на початку грудня.

Однак цього не сталося. Як зауважив Флагшток, на початку лютого 2024 року у тематичних чатах знову з'явилися повідомлення про те, що гроші так і не прийшли.