Український парламент зажадав від київської влади відновити меморіал білорусам

Дирекція коледжу, на стіні якого встановлено меморіал, помістила знятий герб «Погоня» та написи «Живе Білорусь!» та «Слава Україні!» в підвальному приміщенні навчального закладу.

 

Група депутатів Верховної Ради України звернулася до київської влади та Міністерства освіти України з вимогою втрутитися в ситуацію навколо пам'ятного знаку білорусам, які загинули в Україні з 2014 року.

«Просимо вас негайно втрутитися в ситуацію, припинити руйнування меморіальної дошки білорусам, які віддали життя в боротьбі за Україну. Забезпечити повну реставрацію меморіальної дошки та не допустити в майбутньому актів вандалізму щодо пам’ятника з боку адміністрації університету», – зазначається у депутатському зверненні, яке має у своєму розпорядженні «Свобода».

Депутати назвали частковий демонтаж меморіалу «резонансною та шокуючою подією». Представники Верховної Ради України наголосили, що пам’ятник встановлено за кошти друзів та родичів загиблого, а Київська спілка ветеранів АТО допомогла пройти всі інстанції – від КМДА до районної ради та власників будівлі, з метою отримання всіх дозволів на встановлення пам’ятника.

Представник благодійного фонду «Волошка» Анжела Душаєва розповіла «Свободі», що після візиту до коледжу його керівництво вирішило повернути на місце напис «Слава Україні!». На меморіалі досі відсутні білоруський національний та український державні прапори.

Ініціатори створення меморіалу звернулися до СБУ та поліції з вимогою розібратися з діями керівництва коледжу та Київського національного університету технологій та дизайну.

За матеріалом "Радіо Свобода"