Уродженку України судили у Бресті

11, 13 та 20 листопада 2023 року суд Брестського району розглядав кримінальну справу проти 51-річної Дмитрієвої Олени Григорівни. Політув’язнену звинувачували за ч.1 ст.342 КК РБ (Активна участь у діях, що грубо порушують громадський порядок). Роль судді виконувала Ольга Суходольська.

Імовірно, Олена Дмитрієва. Фото: Слідчий комітет РБ


Дмитрієва народилася в Україні, має білоруське громадянство, довгі роки проживала у Бресті. Її затримали на початку серпня 2023 року після поїздки до Польщі за покупками (у неї перевірили телефон, знайшли там репости, засудили до 15 діб за ч.2 ст.19.11 КоАП).
Потім Олені Дмитрієвій висунули кримінальні звинувачення за ч.1 ст.342 КК у «хороводній справі» та помістили до СІЗО-7.

  • *Довідка: «хороводна справа» — одна з наймасовіших репресивних кримінальних справ після протестів 2020 року у Білорусі. За участь в акції протесту, яка відбулася 13 вересня 2020 року у Бресті, дають покарання від «домашньої хімії» до колонії. Засуджено вже понад 130 осіб.
Імовірно, Олена Дмитрієва. Фото: Слідчий комітет РБ

Слідчий комітет у жовтні-2023 публікував прес-реліз про фігурантку «хороводної справи», опис якої підходить під Дмитрієву (наприклад, співпадає вік). Відомство стверджувало, що жінка 13 вересня 2020 року «вибігала на дорогу, танцювала і знімала те, що відбувається на мобільний телефон», тим самим «брала активну участь у групових діях, що порушують громадський порядок».
За даними брестської «Весни», Ольга Суходольська 20.11.2023 оголосила вирок Дмитрієвій: 3 роки «домашньої хімії» (обмеження свободи без направлення до виправної установи). З-під варти Дмитрієву звільнили у залі суду. З огляду на час, який вона провела в СІЗО, їй залишиться відбути близько 2.5 років «домашньої хімії».

 

За матеріалом "Брестська весна"