В Україні можуть воювати близько 700 білоруських добровольців, вважає Міноборони Росії

На боці України воюють близько 700 добровольців із Білорусі, йдеться в аналітичній записці Міноборони Росії, пишуть «Известия». Таку кількість можна порівняти з кількістю тих, хто приїхав воювати з Великобританії.

Найчисленніша група добровольців прибула в Україну з Польщі — понад 2,7 тисячі осіб. На другому місці США, звідки приїхали понад тисячу людей. По 900 людей приїхали з Грузії та Канади, приблизно по 700 — з Білорусі, Великобританії та Румунії, йдеться в аналітичній записці Міноборони Росії, що потрапила до «Известий».

Як вважають у відомстві, всього з початку російського вторгнення в Україну прибули понад 12,7 тисяч добровольців із 88 держав. За цей час понад 5,4 тисяч загинули, а 5,3 тисяч повернулися додому.

За даними авторів аналітичної записки, для вербування добровольців активно залучаються приватні військові компанії. Серед них - Academy, Cubic, Darkhorse Benefits, Dean Corporation, Forward Observation Group, Hyperion Services, Sons of Liberty International, а також польські ASBS Othago та European Security Academy.

Нагадаємо, влітку 2022-го в Офісі Світлани Тихановської вважали , що на боці України воюють від 500 до 1500 білорусів. У листопаді 2022 року голова МВС Білорусі Іван Кубраков заявляв, що встановлено 160 білоруських добровольців. У травні 2023-го «співрозмовник із держструктур» говорив «Нашій Ниві», що, за оцінками влади, в Україні не менше ніж 1000 білоруських добровольців. За липневими підрахунками «Радыё Свабода», проти Росії воюють близько 450 білорусів.

За підрахунками проекту «Слово і діло», на початок жовтня в Україні за 2022-2023 роки загинуло понад 40 білоруських добровольців.

За матеріалом "Дзеркало"