Вирок за донат Полку Калиновському

В черговий раз силовиками лукашенківського режиму були виявлені порушники диктаторського спокою. Політв'язню Георгію Чераваку та Олексію Швяцову було винесено вирок за ч. 2 ст. 361-3 КК (участь або підготовка громадянина Республіки Білорусь на території іноземної держави у воєнних діях без дозволу держави). Білоруси всього на всього задонатили Полку Калиновському.

До п'яти років позбавлення волі в колонії посиленого режиму – саме такий вирок оголосила Суддя Світлана Черапанова у Мінському міському суді 8 грудня 2023 року для Георгія Черевака.

Георгія засудили за пожертву в розмірі $21,29, яку він надіслав зі свого рахунку PayPal на підтримку Полку Калиновського. До рахунку була прив'язана білоруська картка, з якої знімалися кошти

Черавака затримали у серпні 2023 року під час повернення до Білорусі зі США, куди він поїхав на місяць. Під час суду він заявив, що добровільно повідомив офіцерам, які його затримали, що він підписаний на численні «екстремістські» Telegram-канали, зізнався, що робив переказ на рахунок Полку Калиновського. Він особисто давав працівникам паролі для входу в платіжну систему. Він сказав, що зробив пожертву, тому що сподівався, що ці кошти підуть на шоломи, бронежилети та ліки, але він розумів, що вони будуть використовувати їх за своїми побажаннями і, в тому числі, купувати за них зброю та боєприпаси.

Також відомо, що слідчий відібрав у справі матеріали за іншими статтями Кримінального кодексу: ст. 342 (організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь у них), ст. 350 (знищення, блокування або зміна комп’ютерної інформації), ст. 368 (образа Лукашенка), ст. 369 (образа представника влади). 

26 грудня 2023 року такий же вирок (5 років позбавлення волі) винесено Олексію Швяцову у Мінському міському суді суддею Євгеном Писаревичем.

Олексія визнали винним у перерахуванні двох пожертв Полку Калиновському через його обліковий запис PayPal, до якого прив’язана білоруська картка. Перший 13,63 $, другий –35 $.

Швецов зазначив, що сподівається, що надіслані ним кошти будуть витрачені на гуманітарні цілі, пов'язані з закупівлею ліків. Він визнав свою провину.