Волонтерка Тетяна Гацура Яворська та її мрії: «Наглядачі Лукашенка говорять білоруською, а довкола біло-червоно-білі прапори».

Як закінчить Лукашенко? Що повинні знати українці про білорусів, щоб не мати їх за ворогів? Після перемоги України над Росією, які мали б бути головні умови українсько-білоруського примирення? Звільнення Білорусі від диктатора – збройним шляхом чи політичним тиском? Чому білорусам у 2020 році не вдалось? Яким білоруським опозиційним політикам варто довіряти?

Відповіді на ці питання у фільмі «Волонтерка Тетяна Гацура Яворська та її мрії: «Наглядачі Лукашенка говорять білоруською, а довкола біло-червоно-білі прапори».

Громадянка Білорусі Тетяна Гацура-Яворська стала  в один момент відомою в Україні у квітні 2021 року. Тоді у Мінську білоруські силовики арештували Тетяну, а її чоловіка, громадянина України, експерта з прав людини Володимира Яворського разом з неповнолітнім сином Данилом  видворили з Білорусі.

Формальним приводом для арешту  стане здавалося б аполітична фотовиставка «Машина дихає, а я – ні» – про те, як лікарі рятували білорусів від ковіду.  Експозицію підготує громадська правозахисна організація «Звяно», що її 2013 року заснувала Тетяна Гацура-Яворська».

Відкриття відбудеться 30 березня 2021 року,  а вже наступного дня влада закриє виставку, а ще через кілька днів Тетяну та її сподвижників арештують, звинувативши у підготовці масових заворушень.  Тетяну, матір чотирьох дітей, протримають у слідчому ізоляторі 10 днів.  Приниження, знущання, тортури, нелюдські умови, спроба завербувати – Тетяна  не зламається.

Після звільнення, перебуваючи під слідством, Тетяна Гацура-Яворська ще майже рік проживе в Білорусі – до самого початку великої війни. Окремо від чоловіка Володимира і 8-річного сина Данила, що будуть облаштовувати своє життя у Києві. У Білорусі її триматимуть почуття  власної гідності і відповідальності за свою команду і своїх близьких.

Одразу після початку повномасштабної війни  Тетяна Гацура-Яворська нелегально виїжджає з Білорусі в Україну.

Окрім бажання бути разом із найменшим сином і чоловіком, які на той час вже жили у Києві, у Тетяни чітка мета – стати білорускою, яка буде боротись за перемогу  України і за вільну Білорусь. 

«Дорогие друзья, я в Украине. Выехала нелегально.

Война радикально поменяла и нашу общую и мою собственную ситуацию.

Моя семья резко оказалась в реальной опасности, на войне, с неопределенным настоящим и будущим, и нуждается в моём присутствии и поддержке. За неделю войны я поняла, что не могу не быть с ними рядом в этой беде.

И, конечно, не могу не быть еще одним солдатом на украинском фронте в этой нашей общей войне. Про солдата я пока не буквально, но я ехала с планом, что и как я могу делать здесь на пользу и украинцам, и беларусам, намереваюсь стать частью беларусского сопротивления здесь. Потому что (и не только) теперь свергнуть режим Луки возможно только после победы Украины», - напише Тетяна Гацура-Яворська на своїй сторінці у ФБ 13 березня 2022 року.

За короткий час Тетяна Гацура-Яворська налагодить в Україні повноцінну волонтерську діяльність, а саме почне постачати до українських лікарень ВАК-системи, які  сприяють швидкому загоєнню ран. А також відкриє реабілітаційний центр для військових. 

2015 року Тетяна Гацура-Яворська заснує міжнародний фестиваль документального кіно про права людини WATCH DOCS Belarus. У січні 2023 року року вона організує в Україні фестиваль документального кіно «1084. На межі». 1084 – це протяжність українсько-білоруського кордону. У Львові, Києві та Одесі покажуть стрічку «Кураж» - про протести в Білорусі, а білорусам он-лайн продемонструють українську документалістику. Провести фестиваль, збори від котрого підуть на підтримку ЗСУ,  Тетяні допоможуть соратниці з білоруської діаспори Львова.  

Чоловік Тетяни - Володимир Яворський відомий в Україні правозахисник, який закінчив Львівський національний університет імені ім. Івана Франка.

Він тривалий час очолював Українську Гельсінську спілку з прав людини, а нині є експертом громадської організації «Центр громадський свобод», що цього року стала лауреатом Нобелівської премії миру. Володимир Яворський був учасником церемонії  в Осло.

Тетяна і Володимир виховують спільного сина Данила, котрому нині 9 років. Троє дітей Тетяни від першого шлюбу вже повнолітні і нині живуть самостійно за межами Білорусі.

До того ж, Данило нині тренується у футбольній школі київського «Динамо». Він захоплений футболом і не виключено, що колись стане гравцем збірної України.

Неминуче настане день, коли білоруси повернуться до своєї країни, на рідну і вільну землю. Найпершою, кого відвідає того дня Тетяна, стане її мама.

 

*Використано фото із архіву Тетяни Гацури-Яворської
*Відео про діяльність білорусів в Україні створене Білоруським інформаційним центром у Львові за підтримки проекту ERIM (Equal Rights & Independent Media).

Автор: Віктор Шаповал.