Як «нафтовий гаманець» Лукашенка Тарнавський уникнув санкцій – розслідування

Анатолій Тарнавський – білоруський бізнесмен українського походження з російським паспортом, власник кількох найбільших компаній Білорусі, кавалер ордена РПЦ.

Ймовірно, він є найбільшим «нафтовим гаманцем» Олександра Лукашенка і водночас одним із найприватніших, згідно з новим розслідуванням Білоруського слідчого центру (БРЦ).

Бізнесмен залишається інкогніто навіть у власних компаніях. Це допомагає йому роками ухилятися від санкцій і отримувати прибутки від торгівлі білоруськими нафтопродуктами за кордоном, зазначають слідчі.

У 2012 році Анатолій Тарнавський і його компанія «Юнівест-М» потрапили в чорний список Євросоюзу через зв'язки з Лукашенком (тоді Євросоюз ввів санкції після президентських виборів у Білорусі в 2010 році).

Бізнесмен одночасно оскаржував обмеження через суд і намагався їх обійти. Через два з половиною роки, у 2014 році, його виключили з санкційного списку.
З тих пір Тарновський продовжував заробляти як в Білорусі, так і в Європі. За допомогою громадянина Швейцарії Стефана Брунера він переводив гроші між своїми компаніями. Все це залишаючись непомітним для західних регуляторів.

За версією слідства, Брунер володів кіпрською компанією Medesoil Trading Limited, яка спеціалізується на торгівлі нафтопродуктами. У 2015 році більшість акцій компанії були передані дочці Тарнавського Наталі, а в лютому 2016 року вона стала її одноосібним власником.

Засновником Medesoil Trading є кіпрська компанія Finservus Limited, яку британські ЗМІ раніше називали номінальним акціонером російських олігархів Романа Абрамовича та Костянтина Малафєєва. Finservus позбувся акцій Medesoil одразу в день створення. За даними слідства, це сталося через те, що Finservus є кіпрським постачальником корпоративних послуг MeritServus, який використовує його для управління акціями сотень компаній від імені своїх клієнтів. Вважається, що Finservus справді був номінальним власником Medesoil Trading.

З моменту заснування в 2012 році до 2021 року виручка компанії перевищила два мільярди доларів, а чистий прибуток за цей час склав близько 10 мільярдів доларів.

Нафтопродукти компанія закуповувала у «Білоруської нафтової компанії». Про це BRC стало відомо з документів, які просочилися з архівів офшорних провайдерів, які керують кіпрськими компаніями, але показово, що на сайті BNK тендерів на ці контракти знайти не вдалося. Компанія також взаємодіяла зі світовими трейдерами.

Наталія Тарнауська все ще є бенефіціаром Trading і отримувала дивіденди в 2020 і 2021 роках.

Ще одне розслідування BRC є частиною проекту Cyprus Confidential, організованого ICIJ і Paper Trail Media. Над розкриттям таємниць податкових гаваней в її межах працювало понад 270 журналістів з різних країн. Протягом восьми місяців вони вивчали 3,6 мільйона конфіденційних документів (1,31 терабайт даних), які стали доступними в результаті витоку інформації від офшорних провайдерів, які керують підставними компаніями на Кіпрі.

Матеріал підготовлено за підтримки OCCRP та «Кіберпартизанів».