Ярослав Бекіш: «Я ще не бачив такої кількості американських політиків.., які детально розуміють складність деяких важливих для білорусів питань»

Минулого тижня Сполучені Штати нарешті розпочали  довгоочікуваний «стратегічний діалог» із представниками демократичного руху та громадянським суспільством Білорусі. Таким кроком США демонструє підтримку прагнення білоруського народу до демократичної, суверенної та стабільної Білорусі. Свою думку щодо події також висловив Ярослав Бекіш - член Міжнародного консорціуму «ЄвроБілорусь», співзасновник «Зеленої мережі» та член координаційної ради Білорусі:

«Цього тижня відбулася справді велика подія в історії нашої країни – розпочався Стратегічний діалог Білорусь-США. Наскільки я бачу, інформації в медіа небагато, і мало хто розуміє, що це взагалі таке.

Це формат відносин між країнами, який охоплює всі основні напрямки розвитку. Але наш випадок унікальний, тому що США, незважаючи на найскладнішу міжнародну ситуацію та внутрішні виклики, розпочало цей формат не з офіційними представниками країни, а із її демократичними силами та громадянським суспільством. Буквально було зроблено неможливе, чого раніше не було.

Я не бачив такої кількості американських політиків і представників найвищої адміністрації, які не тільки знають про Білорусь, але й детально розуміють складність деяких важливих для нас питань, таких як політичні заручники, білорусько-українські відносини чи вплив санкцій. Здається, цього не було з часів Джона Маккейна, а може, й ніколи. Американська сторона не просто готова, а вже робить на цьому значні політичні та практичні кроки, про що можна дізнатися з новин.

Колись щось подібне було з початком Східного партнерства ЄС, але це вже інша історія.

Чесно кажучи, спочатку я був налаштований скептично, не хотів брати участь і не очікував нічого навіть схожого на те, що тут сталося, тобто, навіть не голосував за свою кандидатуру, коли обирали делегатів від Киргизької Республіки.

Але тут хотілося б відзначити інше. При всій повазі та вдячності американській стороні, пам’ятаючи про внесок у цей процес багатьох білорусів, імена яких загальновідомі, це було б неможливо без особистого внеску Валерія Ковалевського.

Коли ми вперше зустрілися у Вашингтоні в 2016 році, тоді Валерій працював журналістом, і ми з Андрієм Єгоровим приїхали познайомитися з американськими політичними структурами та синдикаціями, Валерій нам багато в чому допоміг, і я тоді з сумом подумав, що ось білорус, який міг би створити щось велике, але народився не в той час. Але час настав, і Стратегічний діалог зі США відбувся багато в чому завдяки Ковалевському.

У мене, як у депутата КР і громадського активіста, є величезний шлейф критики на адресу Валерія і політичних структур, до яких він належить: мені не подобається, як «вибудовуються» відносини між КР і АПК, тим більше з міжнародних питань, я не підтримую ситуацію з відсутністю будь-яких механізмів впливу суспільства на структуру і склад АПК і ОСТ, я скептично ставлюся до нової паспортної ініціативи Білорусі, деякі методи роботи взагалі дублюють чиновників білоруського режиму і т.д., попереду ще багато дебатів, якщо не сказати сварок і скандалів.

Але я вважаю, що потрібно бачити заслуги і публічно говорити слова подяки. Тож якщо Волерій і не зробить більше  нічого більш суттєвого у своїй кар’єрі, то зробив він і так багато, тому що пробити такий специфічний формат відносин зі США могла тільки дуже особлива людина зі специфічним бекґраундом, якостями та цілями. Цей пост є постом особистої поваги. Валерій, дякую тобі і всім причетним.»

 

За матеріалом на сторінці Ярослава Бекіша на Facebook