Європарламент визнав Лукашенка причетним до війни проти України на рівні з Путіним

Європейський парламент сьогодні 13 вересня ухвалив резолюцію "Про відносини з Білоруссю", у якій визнав самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка співучасником злочинів, скоєних Росією в Україні.

Відповідна резолюція опублікована на офіційному сайті Європарламенту.

"Режим Лукашенка став співучасником злочинів, скоєних Росією, що передбачає відповідальність за руйнування та шкоду, заподіяну Україні", — йдеться у документі.

Також у резолюції наголошується, що режим Лукашенка систематично здійснює репресії та широкомасштабні порушення прав людини, зокрема переслідує опозиціонерів, прихильників демократичних сил, колишніх політичних в'язнів, а також і, наприклад, представників ЛГБТ-спільноти.

У ЄС, крім того, зазначили, що влада Білорусі бере участь у просуванні Росією мови ворожнечі, дезінформації та пропаганди, "що повторює войовничу риторику Москви".

Зважаючи на попередні пункти, у Європарламенті закликали Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість видачі міжнародного ордера на арешт Лукашенка: аналогічного до того, що був виданий щодо президента РФ Путіна та Уповноваженої при президентові РФ з прав дитини Львової-Бєлової.

Джерело матеріалу "Суспільне. Новини"