За Лукашенка і «руський мір»: які партії залишилися в Білорусі

На початок 2023 року в Білорусі діяло 15 політичних партій. Після ініційованої владою обов’язкової перереєстрації залишилося лише четверо. Це «Біла Русь», Ліберально-демократична партія Білорусі (ЛДПБ), Комуністична партія Білорусі (КПБ) і Республіканська партія праці і справедливості (РППС).

А хто зараз скаже, що опозиції немає. Це брехня, – заявив голова ЛДПБ Олег Гайдукевич. За його словами, не потрібно плутати «опозицію і п'яту колону». Наприклад, решта партій мають різні програми, тому вони опозиційні.

Чи є серед них хоч натяк на опозиційність і як провладні об’єднання тягнуть «руський мір» до Білорусі, дізнавалося «Єврорадіо».

«Президентський курс»

Першою зареєструвалася партія «Біла Русь». Це й не дивно. На сайті партії йдеться: «Наша робота базується на чітких засадах президентського стратегічного курсу розвитку країни».

У самій партії навесні 2023 року Олега Романова одноголосно обрали головою партії. Окрім цієї посади, він також є членом Ради Республіки.

Романов відомий своїми «рускомірськими» поглядами. У травні він фактично зізнався у скоєному. Виявилося, що партія «Біла Русь» і «Кооперація» «допомагають» Донбасу – забирають звідти дітей.

«Передбачається організувати взаємний обмін, а також прийом дітей зі звільнених [окупованих Росією] територій Донбасу в Білорусь», - передає Sputnik слова Романова. А керівник представництва «Кооперації» в Білорусі додав, що деякі проекти вже працюють.

З політикою партії все зрозуміло – «президентський курс» і проросійська орієнтація. Як щодо взаємодії з іншими сторонами?

Я думаю, що [буде] спільна робота <...> буде певна конкурентна боротьба, тому що для цього вони і партії, боротися за владу, за місця в парламенті, <... > але в багатьох питаннях ми будемо разом, - відповідає Романов.

Не бачиш опозиції? Ти дурний!

ЛДПБ також схвалена білоруською владою. Голова партії – народний депутат Олег Гайдукевич. Регулярно дозволяє собі гомофобні висловлювання, свариться із Заходом, підтримує «СВА» та розміщення російської ядерної зброї в Білорусі.

Перед лукашенком депутат так тремтить, що сам себе не поважає. Під час Послання до народу та парламенту лукашенко за десять хвилин сім разів назвав Олега Гайдукевича Сергієм. Мабуть, переплутав його з батьком – Сергієм Гайдукевичем. В якийсь момент Олег Сергійович глибоко зітхнув, але тільки вимовив: «олександре григоровичу, а можна змінити назву на «Білу Русь»?»

У тому ж повідомленні він запевнив лукашенка, що його підтримають усі партії. На що лукашенко погодився: «У нас одна програма».

Проте у Гайдукевича є відповідь для тих, хто не бачить різниці між провладними партіями.

Хтось сидить за ширмою і каже: так вони всі за лукашенка, яка опозиція? Скажу для дурнів, які не розуміють. Народ обрав президента! Як партії можуть не підтримувати президента, коли він обраний народом?

Якщо говорити про програму ЛДПБ, то в ній декларується як підтримка малого бізнесу, так і важливість суверенітету Білорусі. Правда, союз з Росією зміцнює суверенітет, якщо вірити програмі.

Комуністична партія Білорусі

Білорусь не обійшлася без комуністів. Їхню партію очолює гендиректор Мінськоцентру Олексій Сокаль. Раніше він був членом Палати представників.

Сокаль висловлює безумовну підтримку лукашенку:

— Не просто підтримка. Ми завжди у всіх процесах, які реалізує наш глава держави в житті, ми завжди підтримуємо його і є поруч з ним.

Сокаль пропагує ідею, якою любить користуватися лукашенко – всюди ворог.

Ворог різними способами намагається внести смуту та розбрат у Білорусі. Колосальні кошти витрачаються на очорнення нашої країни та російської федерації.

Звичайно, без росії нікуди. Комуністи Білорусі знаходяться під крилом російських комуністів. На з'їзді голова ЦК КПРФ Геннадій Зюганов заявив:

– Я буду максимально підтримувати своїх друзів, я зробив усе, щоб посилити команду лукашенка.

І за протести, і за анексію Криму

Менш помітною перезареєстрованою асоціацією є Республіканська партія праці та справедливості. Його керівник – депутат Мінської міської ради та директор науково-проектного республіканського унітарного підприємства «БелНДІгородобудівна» Олександр Хижняк.

Хижняк змінив Василя Задніпраного, який у 2020 році заявляв, що на протести вийшли не наркомани та повії. Однак Задніпряний підтримав анексію Криму в 2014 році і був  засмучений тим, що Білорусь втратила нормальне транспортне сполучення з півостровом.

Інші партійці активно пропагували «руський мир». Наприклад, Ельвіра Мірсолімова, яка була заступником голови РППС з питань молодіжної політики. У своїх публікаціях вона називає білоруську культуру польською або литовською і міряє в білорусах «російськість».

Однак у складі РППС вона більше не згадується. На партійному сайті про неї теж нічого немає – мабуть, після відходу Задніпряного та деяких інших однопартійців все почистили. Проте розслідування iSANS щодо проросійської діяльності РППС залишається.

Новий лідер партії зазвичай небагатослівний, але він зумів дуже точно описати, як люди потраплятимуть на депутатські посади:

Усі партії, які на сьогоднішній день пройшли перереєстрацію, є парламентськими. І, на мою думку, кількість партійних депутатів у парламенті та в місцевих радах зросте. І це свідчитиме, серед іншого, про успішність діяльності партії.

Також «СБ» опублікувала текст із Хижняком під назвою «Партії – кадровий фільтр і соціальний ліфт». Тобто партії в Білорусі, за словами Хижняка, для того щоб «фільтрувати кадри». А якщо ти не в партії, яка підтримує лукашенка, то навіть місцевим депутатом не станеш.

Виявилося, що всі партії пов’язані з нинішньою владою і просувають проросійські ідеї в Білорусі. Де та опозиція, про яку говорить Олег Гайдукевич?

За матеріалом "Новий час"