Дайджест за тиждень (13.11-19.11)

  • Переслідування білорусів за підтримку України за останній тиждень:

  • Силовики заявили про затримання «терориста» у Вітебську. Так називали людину, яка хотіла воювати на боці України. Напередодні силовики затримали місцевого жителя, який, перебуваючи в Європі, проходив підготовку з метою участі в бойових діях на боці України в лавах терористично-екстремістських формувань», - йдеться в повідомленні силовиків. Там також заявили, що раніше чоловік був у їхньому полі зору «як прихильник ультраправих поглядів, але висновків для себе не зробив». За якою статтею його звинувачують, не уточнюється, але повідомлялося, що чоловікові загрожує до семи років позбавлення волі.
  • Робітника з Гродно засудили до 5,5 років в'язниці нібито за 1200 коментарів. 24 жовтня у Гродно винесли вирок Степану Задойку. Його засудили одразу за чотирма статтями Кримінального кодексу до 5,5 років колонії суворого режиму. Справу розглядала суддя Маргарита Ланцевич. Чоловік нібито написав понад 1200 коментарів. Коментарі, які показали силовики, були написані переважно білоруською мовою та були спрямовані переважно на підтримку України.
  • ГУБАЗіК затримав адміністратора фітнес-клубу - вона нібито залишила понад 700 «образливих» коментарів. У відео-покаянні затримана Раїса Щербіна каже, що залишала негативні та образливі коментарі про силовиків. На відео силовиків також видно коментарі на підтримку України.
  • Політичні переслідування та репресії за минулий тиждень:

  • Силовики затримали жителя Мінська за «екстремістське» тату. На відео-покаянні його змусили пообіцяти вивести його «після відбуття покарання».
  • На Лідському заводі електроприладів силовики затримали п'ятьох осіб за репост і нецензурну лайку. П'ятьох співробітників затримали. На них склали протоколи за репости та лайки під постами «екстремістських» ресурсів у соцмережах. Суд над ними відбувся 15 листопада. Результат невідомий.
  • Як у Білорусі «ламають» політв'язнів

В ефірі «Народного репортера» Олександр Кабанов розповідає про те, яким репресіям, знущанням і тортурам щодня піддаються політв’язні в Білорусі. Гості: колишні політв'язні, правозахисник Леонід Судаленко та журналістка Ольга Класковська, яка відсиділа два з половиною роки та перенесла дві операції. Дивитися трансляцію можна тут.

  • З 2020 року внаслідок репресій у Білорусі загинули щонайменше 16 людей

Після президентських виборів 2020 року в Білорусі внаслідок політичних репресій загинули щонайменше 16 людей. Таку інформацію наводить правозахисна організація «Правова ініціатива» в оприлюдненому 12 листопада звіті «Політичні вбивства». Проаналізувавши кожен епізод, «Правова ініціатива» заявляє, що відповідальність за загибель 16 людей має розділити низка державних структур та осіб. Це особисто Олександр Лукашенко, МВС, Департамент виконання покарань МВС, Комітет державної безпеки, Міноборони, Слідчий комітет, прокуратура, а також суди та їх службовці - Верховний Суд, голови всіх судів загальної юрисдикції та судді, які виносили вироки та ухвали у політично мотивованих справах.

  • Збірки творів першого класика білоруської літератури Вінцента Дуніна-Марцинкевича визнано «екстремістськими»

Таке рішення підтримав суд Житкавицького району. Вінцент Дунін-Марцинкевич — білоруський поет, драматург, театральний актор. Основоположник національної драматургії, театру, вважається першим класиком нової білоруської літератури.

  • У Білорусі з'явилися підручники про «геноцид білоруського народу». У ньому йдеться, що у 2020 році білоруси били міліціонерів і поділяли нацистські методи

«Як і колаборанти під час Другої світової війни, учасники заворушень використовували нацистські гасла («Живе Білорусь») та символіку (біло-червоно-біле полотнище з зображенням герба «Погоня»)», -про це йдеться в книзі. Цьому навчать навіть першокласників.

  • У Зеленського просять посмертно присвоїти звання Героїв України двом білорусам

Білоруський центр національної пам'яті в Україні та Благодійний фонд «Вільна Білорусь» звернулися до військових частин та Офісу Президента України з проханням про присвоєння посмертно звання Герой України з врученням «Золотої Зірки» двом білоруським волонтерам Едуарду Лобову та Дмитру Рубашевському. Підпишіть петицію.

  • Як Кремль і режим Лукашенка хочуть переписати білоруську історію

У жовтні 2023 року в Національній бібліотеці в Мінську відбувся форум «Історія для майбутнього. Росія і Білорусь», де гості з Москви та їхні місцеві прихильники обговорювали, як переписати білоруське минуле, щоб Путін і Лукашенко жили спокійніше. Це стало логічним продовженням «Російсько-білоруського форуму істориків», який відбувся у червні 2023 року. Тому наступ на історію Білорусі активний і послідовний – це частина державної політики РФ і Лукашенка. Що (і чому) московські окупанти та їхні прибічники хочуть змінити в уявленні білорусів про білоруську історію? Відповідь на це питання шукайте в повній статті.

  • Найбільші проблеми, з якими стикаються білоруси в Україні, обговорили на Острозькому форумі, який відбувся 4-5 листопада в Українському католицькому університеті

Співпраця на рівні громадянського суспільства. Сучасний стан прикордонної співпраці – так називалася одна з панелей ІІ Острозького форуму. Зокрема, в обговоренні взяли участь представники Місії Демократичної Білорусі в Києві. Подаємо їхнє бачення найбільших проблем, з якими стикаються білоруси, які живуть в Україні: банківські рахунки білорусів заблоковані, пасажирські перевізники відмовляються перевозити білорусів, неможливо купити сім-карту для білоруського паспорта, жоден банк не відкриває поточний рахунок створення бізнесу тощо. Детальніше тут.

  • У Європейській народній партії заявили, що Лукашенко має постати перед судом

Лукашенко і Путін повинні постати перед судом за «злочини проти власних народів», йдеться в надзвичайній резолюції Європейської народної партії (ЄНП), яка має найбільшу фракцію в Європарламенті (26,5% місць). Резолюція була прийнята за результатами політичної асамблеї партії, яка пройшла 13-14 листопада в Брюсселі. У документі міститься вимога «негайно звільнити» всіх політв'язнів, у тому числі лідерів і членів білоруських політичних партій, дружніх ЄНП.

  • Щонайменше 2442 українських дітей вивезли до Білорусі, частину з них відправили на військову підготовку

З 24 лютого 2022 року по 30 жовтня 2023 року з окупованих Росією територій України до Білорусі було вивезено щонайменше 2442 дітей, у тому числі дітей з уразливих груп, йдеться у звіті Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи охорони здоров'я в США. За даними авторів звіту, дітей віком від 6 до 17 років перевели до 13 закладів. Щонайменше вісім з дев’яти груп дітей піддалися «перевихованню»: їм розповідали про «культурні, історичні, соціальні та патріотичні доктрини чи ідеї, які служать політичним інтересам режимів Білорусі та Росії», йдеться в документі. Крім того, як з'ясували дослідники, не менше шести груп проходили військову підготовку, в тому числі у внутрішніх військах Білорусі. Щонайменше три групи дітей нібито були доставлені до лікарень Білорусі для нібито лікування та так званої «реабілітації».

  • Провладний активіст Талай хоче організувати під Борисовом реабілітаційний центр для українських дітей з окупованих Росією територій

За його словами, гроші на це йому дасть влада російських регіонів. Він планує збудувати центр протягом кількох років. Цієї осені Фонд Олексія Талая вже привіз до Білорусі 40 дітей зі сходу України. Скоро прибуде наступна група. Вивезення дітей з окупованих територій є злочином, матеріали про це Народне антикризове управління направило до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Там розглядають і участь Талая в цьому.

  • Державний прикордонний комітет Білорусі: минулого тижня до Білорусі прибуло 2302 громадянина України

За даними Держприкордонкомітету, минулого тижня до Білорусі прибуло 2302 громадянина України (тижнем раніше – 2232). Загалом із 24 лютого 2022 року до Білорусі з території України прибуло 132 170 громадян цієї країни: через українсько-білоруський кордон – 15 900, транзитом через Польщу – 88 312, Литву – 23 541, Латвію – 4 417.

  • Силовики закликають білорусів пожертвувати свої дрони на «благодійність» ЗСБ

Для збору «пожертв» у вигляді БПЛА на потреби армії була створена спеціальна волонтерська ініціатива «Крила». Автори каналу закликають власників дронів написати боту, вказати місто проживання та модель квадрокоптера, який вони хотіли б передати правоохоронцям.

  • Росія вивела з Білорусі всі підрозділи, які там навчалися або тренувалися - Держприкордонслужба України

Речник відомства Андрій Демченко так охарактеризував ситуацію на білорусько-українському кордоні: Ситуація повністю контрольована. <...> Ми не фіксуємо поблизу нашого кордону ні скупчення техніки, ні особового складу, ні їх пересування. На території Білорусі ще залишається невелика кількість російських військових, але це «обслуговуючий персонал», який працює з технікою. Навчання, які постійно проводить Білорусь, відбуваються далеко від лінії кордону.

  • Міграційна криза на білоруському кордоні триває, але приплив мігрантів зменшується

Наприкінці тижня країни ЄС зареєстрували мінімальну з початку осені кількість запитів на в'їзд нелегалів з Білорусі. 17 листопада країни ЄС не пропустили нелегально з території Білорусі 42 мігранти (72 дні тому). Це мінімальна добова кількість нелегалів, зафіксована з початку осені прикордонними службами сусідніх держав ЄС. Мінімум у 2023 році – 23 мігранти (27 серпня). З початку 2023 року зупинено 40 775 запитів на незаконний в’їзд до ЄС з території Білорусі (24 799 до Польщі, 13 547 до Латвії, 2 429 до Литви).